Italia. Premierul Mario Draghi a decis să-şi dea demisia

Italia. Premierul Mario Draghi a decis să-şi dea demisia

Draghi estimează că pactul de încredere care a susţinut guvernul său a dispărut.

„Îmi voi preda demisia preşedintelui republicii în această seară”, a declarat premierul italian.

Decretul-lege dorit de Draghi a obţinut un vot favorabil în Senat, dar M5S a l-a boicotat, aruncând coaliţia în criză.

Premierul italian a precizat mereu că nu va continua în funcţie fără susţinerea M5S.

Însă preşedintele Sergio Mattarella a refuzat să accepte demisia lui Draghi. „Preşedintele Republicii nu a acceptat demisia preşedintelui Consiliului (de miniştri, n. red.) şi l-a invitat să se prezinte în faţa Parlamentului pentru o evaluare a situaţiei”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei italiene.

Potrivit presei italiene, Mario Draghi urmează să se prezinte miercurea viitoare în Parlament.

Mandatul Parlamentului italian expiră în primăvara anului 2023. Dacă Mattarella nu poate găsi o soluţie pentru ca guvernul lui Draghi să poată continua, acesta ar putea dizolva legislativul şi convoca alegeri anticipate, care ar putea avea loc la sfârşitul lunii septembrie.

Mattarella a apelat la fostul şef al Băncii Centrale Europene, cunoscut ca „Super Mario”, pentru a salva cu „orice preţ” moneda euro, pentru a scoate Italia din pandemia de de COVID-19 şi pentru a pune bazele redresării.

M5S s-a alăturat coaliţiei de guvernare, care includea partide de dreapta şi de stânga. Însă membrii M5S, care au pierdut un sprijin semnificativ în ultimii ani, s-au plâns că interesele lor au fost ignorate.

Giuseppe Conte, fost prim-ministru şi actualul lider al M5S, a anunţat miercuri seară că senatorii partidului său vor ieşi din sală la votul de încredere solicitat de guvern.

Decretul-lege în cauză conţine un pachet de măsuri de circa 10 miliarde de euro pentru ajutorarea familiilor şi firmelor în faţa inflaţiei, dar şi o măsură pentru facilitarea construirii unui incinerator de deşeuri la Roma. Ori lupta contra unor astfel de incineratoare reprezintă un element esenţial al politicii M5S.

La votul de săptămâna trecută în Camera Deputaţilor, M5S a votat pentru încrederea în guvern, dar s-a abţinut ulterior la votul concret asupra decretului-lege.

Draghi a este văzut ca o figură esenţială în Europa în contextul războiului purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei şi demisiei premierului britanic Boris Johnson.

Unele voci spun că un colaps al Guvernului lui Draghi ar putea duce la „destabilizarea Europei”.

„I-aţi face o favoare lui (preşedintele rus Vladimir) Putin”, a afirmat senatorul Antonio Saccone, referindu-se la M5S.

Draghi a guvernat practic cu sprijinul tuturor principalelor partide din Italia, cu excepţia formaţiunii de extremă dreapta Fraţii Italiei (”Brothers of Italy”), care cere ca Mattarella să le dea italienilor cuvântul la urne. Apelul acestei formaţiuni survine într-un context de creştere în sondaje.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…