Italia interzice carnea cultivată în laborator. Amendă uriașă pentru încălcarea interdicției

Italia interzice carnea cultivată în laborator. Amendă uriașă pentru încălcarea interdicției

Guvernul Italiei susține un proiect de lege care ar urma să interzică punerea pe piață a cărnii produse în laborator , precum și a altor alimente sintetice. Încălcarea interdicției ar atrage amenzi usturătoare.

Carnea sintetică, interzisă în Italia FOTO Shutterstock

Carnea sintetică, interzisă în Italia FOTO Shutterstock

Păstrarea unei alimentații tradiționale

Dacă propunerile vor fi aprobate, încălcarea interdicției ar atrage amenzi de până la 60.000 de euro, transmite BBC.

Francesco Lollobrigida, care conduce ministerul agriculturii și suveranității alimentare, a vorbit despre importanța tradiției alimentare a Italiei.

Produsele de laborator nu garantează calitatea, bunăstarea și protecția culturii și tradiției alimentare și vinicole italiene”, a declarat el.

Așadar, motivul măsurii îl reprezintă păstrarea moștenirii alimentare italiene, dar și protejarea sănătății.

Asociația agricultorilor „Coldiretti” a reușit să strângă, în ultimele luni, o jumătate de milion de semnături care cer protecția „alimentului natural versus alimente sintetice”. Premierul Giorgia Meloni se numără printre cei care au semnat.

Nu putem decât să sărbătorim împreună cu fermierii noștri o măsură care îi pune pe ei în avangardă, și nu doar în problema apărării excelenței, ci și în cea a apărării consumatorilor”, a declarat ea, în timpul unui „flash mob” organizat de asociație, chiar în fața biroului său din Roma.

Propunerile, aprobate marți de miniștri, urmăresc să interzică alimentele sintetice produse din celule animale. Ar fi vorba despre pește produs în laborator și lapte sintetic.

Proiectul de lege propus a venit în urma unei serii de decrete guvernamentale, care interzic, de asemenea, utilizarea făinii derivate din insecte precum și greierii și lăcustele în pizza sau paste.

Miniștrii au invocat prețuita bucătărie mediteraneană a Italiei, drept motivație pentru ambele măsuri.

Lovitură pentru iubitorii de animale

În timp ce fermierii laudă mișcarea, grupurile iubitorilor de animale au primit o grea lovitură. Până în prezent, astfel de organizații au susținut că producerea cărnii în laborator ar fi o soluție ideală, inclusiv pentru protejarea mediului înconjurător de emisiile de carbon.

În noiembrie anul trecut, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat puiul de cultură celulară pentru consum uman, după o „evaluare atentă”. În 2020, Singapore a dat aprobarea de reglementare pentru puiul cultivat în laborator să fie utilizat în nuggets.

Până acum nu a fost autorizată nicio aprobare în Uniunea Europeană, dar Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a precizat că agricultura celulară, cum ar fi carnea de cultură, „ar putea fi considerată o soluție promițătoare și inovatoare... pentru sănătate și mediu”.

Oamenii sunt de părere că, dacă se va obține o astfel de aprobare, Italia nu s-ar putea opune vânzării cărnii sintetice produsă în UE, dată fiind libera circulație a mărfurilor și serviciilor.

Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor a subliniat că, deși provine din celule animale, carnea produsă în laborator este o „alternativă etică” care nu dăunează bunăstării animalelor, sustenabilității mediului sau siguranței alimentelor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”