Italia, în căutarea lui „Fleximan”. Un bărbat distruge camerele radar de pe șosele VIDEO
Iritat de faptul că pe drumurile publice sunt montate prea multe camere radar, un italian, zis și „Fleximan” a decis că e momentul să le împuțineze, relatează BBC.
Bărbatul a reușit să scape de minimum 15 astfel de camere radar, iar autoritățile italiene și patru parchete diferite investighează atacurile. Individul a dat startul operațiunii de eliminare a camerelor radar în urmă cu câteva luni, în nord-estul țării.
Imagini cu acesta în plină acțiune au apărut pe rețelele de socializare, iar porecla vine de la cuvântul italian pentru polizor unghiular, flessibile - unealtă pe care a folosit-o pentru a își duce atacurile până la capăt.
Italia este campioana Europei la numărul de camere radar instalate. Foto Captură video YouTube
S-ar putea ca inițiativa să reflecte revolta oamenilor față de proliferarea camerelor radar, însă numărul deceselor cauzate de evenimente rutiere în Italia este mai mare decât în multe alte țări europene.
Nu se știe dacă Fleximan acționează de unul singur sau mai are un ajutor. Organele de poliție din regiunea nord-vestică Piemont susțin că au pus sub acuzare un suspect, în vârstă de 50 de ani. Însă, o mare parte din atacuri au avut loc în regiunea Veneto, situată în nord-estul țării.
Individul a lăsat și un mesaj la locul celui mai recent atac al său: „Vine Fleximan”. Mai mult decât atât, acesta este considerat de internauți un Robin Hood al zilelor noastre.
Camerele radar, cunoscute în Italia drept Autovelox, au fost întotdeauna controversate în Europa. De asemenea, I talia este campioana Europei la numărul de camere radar instalate, având peste 11.000, față de Marea Britanie care are 7.700 de camere radar, iar Germania doar 4.700.
Numărul de decese
Edilii locali au anunțat că nu vor înlocui deocamdată camerele radar distruse. Motivul invocat fiind că își doresc să se calmeze situația.
În ultimii ani, șoferii care nu au respectat legea s-au ales cu amenzi usturătoare. În Florența au fost aplicate amenzi în valoare de 23,2 milioane de euro, conform grupului italian Codacons. Pe locurile următoare clasându-se Milano, Genova și Roma.
Totuși, Italia nu stă prea bine la capitolul siguranță în trafic. Conform unei estimări a Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor, numărul de decese în accidente rutiere este de 54 la un milion de locuitori în anul 2022.
Pentru Paola Di Caro, jurnalistă a cotidianului italian Corriere della Sera, cifrele sunt îngrijorătoare și, totodată, dureroase, întrucât fiul ei, Francesco Valdiserri, de doar 18 ani, a fost ucis în luna octombrie a anului 2022 de un șofer care circula cu viteza amețitoare.
Tânărul aștepta un autobuz în Roma.
„Mi-ar plăcea ca Fleximan să simtă pentru o zi, doar o zi, ceea ce simt eu când mă duc să depun flori acolo unde fiul meu a fost ucis... și apoi la cimitirul din Verano”, a afirmat Di Caro.
Sursa: adevarul.ro