Istoricul care a prezis rezultatul alegerilor din SUA explică de ce predicţia sa pentru 2024 a provocat o undă de şoc: „A fost o avalanșă”

Istoricul care a prezis rezultatul alegerilor din SUA explică de ce predicţia sa pentru 2024 a provocat o undă de şoc: „A fost o avalanșă”

Criticat de unii, admirat de alţii, istoricul american Allan Lichtman îşi susţine predicţia legată de cine va câştiga alegerile în SUA şi explică de ce aceasta a provocat o unde de şoc.

Allan Lichtman este convins că predicţia sa se va adeveri. Foto arhivă

Allan Lichtman este convins că predicţia sa se va adeveri. Foto arhivă

Americanii și-au petrecut vara așteptând cu nerăbdare două declarații politice esențiale. Prima a fost cea privind opțiunea de vot a artistei Taylor Swift, care la alegerile anterioare şi-a declarat susţinerea pentru Joe Biden, iar acum pentru Kamala Harris. A doua a fost predicţia lui Allan Lichtman, un distins profesor de istorie în vârstă de 77 de ani de la American University, care a anticipat corect rezultatul alegerilor în nouă din zece cazuri.

Allan Lichtman a prezis corect rezultatul a aproape toate alegerile din ultimele decenii, cu excepția cursei din 2000. El folosește un set de 13 „chei” pentru a face alegerile sale, care variază de la indicatori economici la carisma candidaților.

Prima predicție a lui Lichtman a fost în 1982, când a spus că Ronald Reagan va câștiga realegerea. El a dezvoltat modelul împreună cu Vladimir Keilis-Borok, un seismolog rus care a lucrat la înțelegerea nu a alegerilor, ci a cutremurelor.

La începutul acestei luni, Lichtman a prezis că Harris îl va învinge pe Trump, provocând o undă de șoc în rândul observatorilor politici și obținând o acoperire mediatică foarte largă. El a declarat pentru USA TODAY că a avut parte de cele mai multe comentarii decât oricând înainte cu privire la predicția sa din 2024.

„Poate din cauza mizei mari și a caracterului extraordinar al acestor alegeri: președintele în exercițiu se retrage chiar înainte de convenție, candidatul contestatar este condamnat pentru 34 de infracțiuni”, a declarat Lichtman. „Aceasta a fost o avalanșă”, a încheiat el

Pe măsură ce munca sa a luat amploare, criticile au venit și din partea agenților politici, jurnaliștilor, institutelor de sondaje și altor analiști din afara comunităților academice.

Răspunsurile sale privind alegerile din SUA nu sunt doar întrebări din partea presei sau conversații cu alegătorii din zona D.C.-ului. Numai anul acesta, Lichtman a declarat că a primit mesaje în care era acuzat că este o „unealtă democrată” sau că este plătit de Kamala Harris. Dar se confruntă cu acest lucru de ani de zile.

Dar de ce sunt politicienii americani atât de atrași de toate previziunile anului electoral - nu doar de cele ale lui Lichtman? Profesorul a spus că el crede că „are de-a face cu gratificarea instantanee”.

„Trăim într-o societate a gratificării instantanee. Aceasta este o parte a problemei. Cealaltă parte a problemei este că trăim într-o societate a predicțiilor. Nu este vorba doar de politică. Uitați-vă la sport. Radioul sportiv vă oferă în mod constant predicții despre ce se va întâmpla în meciurile viitoare.(...) Este peste tot”, a spus el.

Cu toate acestea, profesorul a declarat că o mare de interviuri în timpul anilor electorali nu este partea sa preferată din munca sa. Nici susținerea de conferințe sau alte aclamații academice.

„Cea mai bună parte a devenirii cunoscute este atunci când, în fiecare zi, oamenii vin la mine să-mi spună că admiră ceea ce fac: agenți de securitate la AU, șoferi Uber, chelneri și chelnerițe”, a încheiat istoricul.

În ceea ce priveşte predicţia privind rezultatul alegerilor prezidenţiale, nimic nu îl convinge că să-şi schimbe convingere că democrata Kamala Harris va fi preşedinte.

„Niciunul dintre aceste evenimente efemere, nici dezbaterea, nici presupusa tentativă de asasinat, nici JD Vance spunând că a inventat o poveste despre imigranți care mănâncă câini și pisici... Nimic din toate acestea nu schimbă fundamentele alegerilor. Așa că nimic din toate acestea nu-mi schimbă predicția”, a încheiat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Sex în Duma de stat a Rusiei / Un deputat căsătorit a fost filmat, în birou, în companiei Dianei, o escortă de lux

2 Câteva secrete ale Mossad...

3 Încă o poveste de dragoste din lumea mondenă a ajuns la final

4 O nouă zi, o nouă minciună a lui Mircea Geoană

5 Așa începe să arate „măreția” Rusiei...