Istoricul britanic Dennis Deletant: „Corneliu Coposu este românul care întruchipează triumful conștiinței asupra represiunii“
Pentru profesorul britanic Dennis Deletant, unul dintre cei mai apreciați specialiști în istoria României, Corneliu Coposu, „seniorul politicii românești“, este un simbol extraordinar al națiunii.
Corneliu Coposu, un simbol al rezistenței anticomuniste FOTO arhiva Adevărul
Dennis Deletant a lansat la editura Humanitas cartea „În căutarea României. O aventură personală din ’65 până azi’’, un volum în care descrie momentele speciale legate de istoria României din ultimii 60 de ani, inclusiv căsătoria sa cu o româncă, piedicile puse de regimul comunist sau prietenia cu Corneliu Coposu.
Dennis Deletant a acordat un interviu pentru „Adevărul” legat de relația sa cu România.
Volumul lui Deletant conturează foarte bine portretele unor personaje care au jucat diferite roluri în ultimii 30 de ani și pe care autorul le-a cunoscut bine, inclusiv pe cel al lui Corneliu Coposu, cel care avea să devină liderul opoziției postdecembriste .
„Românii care m-au impresionat cel mai mult în acea teribilă perioadă a României de dinainte de 1989 au fost Corneliu Coposu, Doina Cornea, Șerban Papacostea, și socrii mei, Florică și Andrei Caracostea. L-am cunoscut bine pe Corneliu Coposu . Dacă există vreun român care să întruchipeze triumful conștiinței asupra represiunii, al demnității asupra umilinței, al sincerității asupra servilității, atunci acela era Corneliu Coposu”, a declarat profesorul Dennis Deletant pentru „Adevărul”.
Britanicul îndrăgostit de o româncă, apoi și de țara ei
Dennis Deletant s-a născut la Norfolk (Anglia) în 1946. A fost profesor invitat al Catedrei de studii românești „Ion Raţiu“ de la Georgetown University, Washington, DC, și profesor emerit la School of Slavonic and East European Studies, University College, London.
Primul contact cu România l-a avut în 1965, când a urmat cursurile Şcolii de vară de la Sinaia, organizate de Universitatea din București. A studiat în România în cadrul unei burse postuniversitare acordate de British Council în 1969 și a vizitat apoi frecvent țara noastră până în 1988, când a fost declarat persona non grata ca urmare a comentariilor nefavorabile la adresa regimului Ceaușescu pe care le-a făcut în presa britanică.
În 1971, Dennis a întâlnit-o pe Andreea, studentă la Litere a Universității din București. Cei doi s-au căsătorit după destule peripeții și piedici ale autorităților române, în ianuarie 1973. Regimul comunist i-a pus ulterior mai multe șicane în procesul de obținere a pașaportului pentru soția sa.
Dennis Deletant a revenit în România chiar în zilele Revoluției din Decembrie 1989, în calitate de consultant al BBC. După 1989, Deletant a rămas unul dintre prietenii statornici ai României, continuând să viziteze anual țara sa de adopție.
În 1993 a avut privilegiul de a o cunoaște și de a-i lua un interviu Elisabetei Rizea, una dintre eroinele rezistenței anticomuniste din zona Muscelului.
„M-au impresionat optimismul Elisabetei Rizea și sentimentul de iertare față de cei care au chinuit-o”, adaugă Dennis Deletant.
Tot în 1993, Dennis Deletant a acceptat invitația poetei Ana Blandiana de a se alătura unui proiect de memorial al victimelor comunismului la Sighetu Marmației.
În vara lui 2022, britanicul Dennis Deletant a obținut cetățenia română.
Sursa: adevarul.ro