Istoria tulbure a orașului din Apuseni unde ploua cu acid sulfuric. Era cel mai nociv din Europa

Istoria tulbure a orașului din Apuseni unde ploua cu acid sulfuric. Era cel mai nociv din Europa

Un oraș din Apuseni a fost timp de mai mulți ani o adevărată comoară în ceea ce privește zăcămintele de aur, argint și alte minereuri. Cu toate că era perceput drept un tezaur, orașul a devenit tot mai dăunător pentru localnici.

Orasul Zlatna a fost cunoscut și sub denumirea de Montana Zalathna. Foto Daniel Guță ADEVĂRUL

Orasul Zlatna a fost cunoscut și sub denumirea de Montana Zalathna. Foto Daniel Guță ADEVĂRUL

Este vorba despre Zlatna, orașul în județul Alba. În Dacia Română, a cesta purta numele de „Ampelum” sau „Auraria minor” și avea rangul de municipiu.

Din anul 1357, atunci când a fost numit oraș, a fost cunoscut sub diverse denumiri: Montana Zalathna, Slatna, Zalatana- Banya, însă oricare ar fi fost numele, așezarea era vestită pentru zăcămintele de aur, argint și mercur.

Citește continuarea pe Click.ro!

Pe la jumătatea secolului al XVII-lea, Zlatna a devenit centrul domeniului aurifer din Munții Apuseni, un statut pe care l-a avut până în anul 1848.

Ulterior, în secolul al XVIII-lea, în oraș a fost fondată prima topitorie de metale neferoase, care a funcționat până în secolul XX.

Istoria Bucureștiului

În urmă cu 167 de ani, Bucureștiul a scris istorie, după ce a fost primul oraș din lume care a introdus iluminatul stradal cu petrol lampant . În anul 1856 au fost instalate primele 28 de lămpi, iar în 1860 s-a ajuns la 1.106 lămpi.

Până atunci, după lăsarea serii, localnicii din Micul Paris mergeau pe străzi cu lumânări.

„Chiar dacă a fost introdus iluminatul cu petrol lampant, mahalalele de la periferie nu se bucurau de acest lucru. De fapt, doar centrul Bucureştiului era iluminat cu petrol lampant“, a povestit istoricul Dan Falcan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Un jeg de om!” / Jurnalista Alina Alexoi de la TVR a fost suspendată internațional pentru jignirea gimnastei Ana Maria Bărbosu

2 „Mama mea este la Templieri, care nu este o lojă masonică, nu face parte din masonerie. Este… nici nu știu cum să-i zic...”

3 Motivul pentru care un american s-a mutat în țara noastră pentru a-și crește copiii: „România încă practică ceea ce eu numesc triada nucleară”

4 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

5 Compania din România care le oferă angajaților 185.000 de lei dacă își dau demisia