Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre poetul național, realizat în 1914
Patru fotografii cunoscute și certificate cu Eminescu există până la această dată, informează Photography Studio. Acestea sunt: cea din tinerețe, facută la nici 20 de ani, la Praga, în 1869, de fotograful Jan Tomás, cea extrasă din tabloul Societății „Junimea”, datând din 1878 și realizată de Franz Duschek în București, în studioul său de pe strada Franklin, cea de a treia, din studioul lui Nestor Heck de la Iași, facută în 1884 și ultima, cea realizată de Jean Bielig la Botoșani, în 1887, cu Eminescu la 37 de ani.
Originalul celei de a treia fotografii, din care a fost decupat Eminescu, pentru posteritate, la cererea prietenilor săi cu care s-a fotografiat, îi cuprindea pe profesorul A.C. Cuza, compozitorul Wilhelm Humpel și poetul Petru V. Grigoriu. Versiunea publicată prezintă în oval o prelucrare a originalului via Basarabia-Bucovina.Info , fotografiile fiind preluate de la Memorialul Ipotesti.
O altă variantă a fotografiei realizate în tinerețe la Praga îi aparține unui pictor-fotograf din Iași – "Bernhard Brand Pictor si Photographe in Iassy” – dar este vorba de o carte poștală retușată.
Despre fotografia de la Praga, cercetătoarea Mária Berényi ne informează că înainte de a-și începe studiile la Viena, „Eminescu ajunsese la Praga în septembrie 1869, cu gîndul de a urma cursurile Universității Caroline, a doua ca reputație în Imperiul Austro-Ungar după ce-a din Viena. Ca să se poată înscrie, trebuia să-și facă o fotografie. (...) Fotografia poartă în dreapta jos inițialele; „J.TOMAS”, iar pe verso inscripțiile: „J.TOMAS Fotograf”, iar mai jos, în limba cehă și germană - „techn lucebnik, St.Vacslavke nam PRAZE., und techn Chemicker-St. Wenzels, Platz in PRAG.-7-II.”, încadrate cu frumoase înflorituri. S-au făcut șase fotografii, din care una este dăruită de Eminescu Veronicăi Micle, în anul 1872, când aceasta a venit la Viena, unde a rămas mai multe luni pentru un tratament. Această fotografie se găsește în Colecția Bibliotecii Academiei Române”.
Artistul Florin Roștariu a oferit prin intermediul site-ului Mihai-Eminescu.Ro cele patru fotografii clasice ale lui Eminescu, prelucrate, îmbunătățite și mărite. Le puteți descărca de AICI .
Mai jos puteți viziona primul film documentar despre Eminescu realizat în 1914 de Octav Minar.