Isteria „dronelor inamice“ de la Dunăre. Misterul luminilor de pe cer, cu explicațiile oficiale VIDEO
Războiul din Ucraina a declanșat o stare de teamă și panică la granița României, în special în zona Dunării. După dronele căzute în județul Tulcea, pe care MApN le-a ținut secrete și le-a negat inițial, Galațiul și Brăila sunt la rândul lor afectate de dispozitivele de luptă care sunt semnalate pe teritoriul României.
Cu războiul Rusia-Ucraina peste graniță, românii de la gurile Dunării se simt permanent amenințați. În Tulcea, Brăila sau Galați, oamenii văd și trăiesc teroarea bombardamentelor din teritoriul vecin, iar dronele căzute pe pământul românesc sporesc angoasa populației.
Conflictul armat izbucnit la 24 februarie 2022 a înghețat sângele în venele românilor, iar temerile s-au accentuat în septembrie 2023 cu prima dronă-kamikaze ce a explodat la Nufăru (Tulcea), la 15 kilometri de granița cu Ucraina.
De atunci, România a fost terenul pe care s-au prăbușit șase astfel de drone destinate obiectivelor-țintă din Ucraina , cele mai multe înregistrându-se în județul Tulcea. Ultima a căzut zilele trecute la Brăila, în Insula Mare a Brăilei, Ministerul Apărării Naționale constatând că este vorba despre o dronă rusească prăbușită.
Incidentele repetate au dus la sporirea îngrijorării populației din zonă, cu toată asigurarea dată de protecția NATO.
Pe rețelele de socializare s-a creat o isterie, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a fost asaltat de apeluri din teritoriu privind obiecte suspecte. IGSU a emis în repetate rânduri mesaje RO-Alert pentru județele Tulcea și Galați, prin care a informat populaţia că există riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian.
Dar după drona prăbușită în Insula Mare a Brăilei, oamenii au devenit foarte atenți la orice zgomot sau lumină de pe cer. În urmă cu câteva zile, tot la Brăila, oamenii legii au fost alertați de un cetățean, la 112, care a observat în zona Grădinii Publice o lumină puternică.
La fața locului au ajuns de urgență polițiști și jandarmi. „Poliția Municipiului Braila a fost sesizată prin apel 112 de către un bărbat, de 36 de ani, cu privire la faptul că în zona străzii Zidari ar zbura o dronă. Polițistii, sprijiniți de jandarmi, s-au deplasat la fața locului, iar în urma verificărilor efectuate în limita competențelor nu s-a putut confirma prezența obiectului indicat”, a transmis Poliția Brăila.
Lumini suspecte pe cer în județul Galați
Tensiunea maximă s-a propagat și la Galați. Mai mulţi locuitori din Galaţi au semnalat tot în noaptea de 1 aprilie 2024, că pe cer s-au văzut mai multe lumini. Oamenii s-au speriat și au crezut că ar putea fi vorba despre drone.
De altfel, luminile au putut fi observate pe cer din mai multe localităţi ale judeţului, precum Tulucești, Grivița, Fântânele, Târgu Bujor. Luminile au fost filmate inclusiv în localitatea Smârdan, din apropierea municipiului Galaţi, acolo există un poligon NATO.
„Lumini suspecte pe cer! Pot fi drone, avioane, lampioane sau extratereștri“, a fost alarma dată de gălățeni pe internet. „Luminile sunt staționare. Dacă e să fac o comparație cu ceea ce am văzut filmat în Los Angeles, prin anii '60, aș spune că sunt aceleași imagini, vehiculate în presa UFO, ca fiind OZN. Însă progresul tehnologic de azi, războiul de la graniță și lupta cu drone militare, în acest conflict și nu numai, mă face să cred, că e un amplu exercițiu, cu drone, o pregătire de conflict, în eventuala escaladare a războiului, în Republica Moldova“, și-a dat altul cu părerea.
Lumini pe cer, filmate în județul Galați FOTO: Facebook/ Pro Lider FM
„Extratereștrii! Suntem atacați!“, s-a panicat la extrem un cetățean. „Sunt lampioane. Se fac exerciții tactice în poligonul Smârdan“, a ținut cineva să calmeze spiritele. „Sunt rachete de semnalizare, cine a făcut armata știe“, a spus altcineva. „Sunt avioanele care aterizează pe aeroportul de la Smârdan. Nebunilor!“, a concluzionat altul.
Reprezentanții ISU Galați susțin că nu au primit apeluri la 112 despre posibile drone și nu știu de unde provin luminile de pe cer.
Dar explicația a venit de la Ministerul Apărării Naționale: „Partenerii americani au efectuat, în data de 1 aprilie 2024, trageri în poligonul Smârdan“.
Prefectura Galați a întărit comunicatul MApN: „Facem precizarea că așa-numitele <obiecte zburătoare> filmate pe cerul Galațiului au provenit de la tragerile de artilerie cu proiectile de iluminarea a câmpului tactic din cadrul exercițiului de noapte din Poligonul Smârdan. Populația nu trebuie să intre în panică, acestea fiind exerciții militare uzuale, planificate de Garnizoana Galați“.
Instituția guvernamentală a transmis și programul tragerilor cu muniție reală de la Smârdan, care se desfășoară pe timp de zi și de noapte toată luna aprilie, în perioade de câte patru zile, în intervalul orar 9.00-23.00. „În aceste perioade este interzis accesul populației, animalelor și vehiculelor în perimetrul poligonului. De asemenea, trebuie respectate restricțiile de circulație pe drumurile de acces spre poligon și semnificațiile tăblițelor/panourilor indicatoare <Trecerea interzisă – Poligon de tragere>“, mai avertizează Prefectura Galați.
Centrul de Instrucție pentru Luptă Smârdan ( Poligonul de tragere Smârdan ) se află în partea de sud a judeţului Galaţi, la 15 kilometri de municipiul Galaţi. Acesta asigură cazarea pentru sute de militari, fiind omologat pentru exerciţii ale infanteriei, tancurilor, trupelor chimice, precum şi trageri ale aviaţiei.
În ultimii ani, la Smârdan s-au derulat exerciţii militare multinaţionale de mare amploare. Deși sunt obișnuiți cu bubuiturile provocate de trageri, oamenii din zonă spun că acestea s-au întețit de când a început războiul în Ucraina.
Același lucru se petrece la Constanța, unde la poligonul de la Murfatlar se fac săptămânal detonări extrem de puternice de muniție, de o intensitate fără precedent, care transmit o undă de șoc pe o rază de zeci de kilometri.
Sursa: adevarul.ro