Israelul pregătește operațiunea „Răzbunarea“. Pot israelienii să recucerească Fâșia Gaza?

Israelul pregătește operațiunea „Răzbunarea“. Pot israelienii să recucerească Fâșia Gaza?

Armata israeliană se pregătește pentru o invazie terestră pe scară largă în Gaza, după ce teroriștii Hamas au declanșat o baie de sânge în Israel , sâmbătă.

Militarii israelieni se grupează în apropierea graniței cu Fâșia Gaza FOTO Profimedia

Militarii israelieni se grupează în apropierea graniței cu Fâșia Gaza FOTO Profimedia

În timp ce peste 600 de avioane de război lovesc Fâșia Gaza, 360.000 de soldați de rezervă și sute de tancuri se adună la graniță. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a anunțat că Israelul nu are de ales decât să declanșeze o ofensivă terestră în Gaza.

„Trebuie să intrăm. Nu putem negocia acum“, i-a spus liderul israelian preşedintelui american Joe Biden.

Luptele dintre armata israeliană și Hamas au avut tendința să urmeze un model similar, cu incursiuni terestre lansate de-a lungul anilor la scări diferite, de obicei precedate de bombardamente puternice care vizează zonele și locațiile folosite de israelieni pentru a se apropia.

De asemenea, Israelul a folosit intens puterea aeriană și bombardamentele de artileria terestră și tunurile navale în prima fază a campaniilor pentru a viza ceea ce spune că este infrastructura militară a Hamas, inclusiv clădiri guvernamentale, secții de poliție, instalații de coastă, facilități de antrenament și case ale înalților funcționari Hamas.

Dar, în timp ce Israelul are un avantaj uriaș în ceea ce privește dimensiunea armatei, tehnologiei, sistemelor de arme și logisticii sale, Hamas s-a adaptat considerabil de-a lungul anilor pentru a profita de mediul urban dens din Gaza.

Cum va influența geografia lupta

Geografia Gazei este limitativă pentru operațiunile israeliene și, din această cauză, Forțele de Apărare ale Israelului tind să folosească aceleași rute.

Există zone rurale de teren agricol lângă trecerea Erez în nordul îndepărtat al Gazei, în jurul Bureij, la sud de orașul Gaza, unde există o linie de creastă cu vedere la centrul Gazei, și la est de Khan Yunis în sud, unde tancurile și vehiculele blindate se pot mișca mult mai ușor și să ocupe pozițiile de tragere. Un alt punct de acces este în jurul Rutei Philadelphi, lângă Rafah, în sudul îndepărtat.

Israelul a folosit în trecut poziții cu vedere la centrul Gazei pentru a încerca să întrerupă comunicațiile între orașul Gaza și sud și în alte părți pentru a diviza zona.

Hamas și alte facțiuni din Gaza sunt conștiente că acestea sunt rute pe care forțele israeliene le pot folosi și vor avea primele linii de apărare în aceste zone, care au fost și în trecut scena unor lupte grele.

Pe măsură ce peisajul rural nisipos se transformă în zone urbane, terenul devine mai dificil pentru Israel. Blocurile rezidențiale înalte din locuri precum Jabaliya și Beit Lahia au vedere spre nord, spre orașul Gaza, în timp ce drumul principal nord-sud este mărginit de zone industriale pe care Hamas le-a folosit în pentru a se apăra în trecut.

Terenul din centrul Gazei și la est de Khan Yunis este mai deschis, dar satele și clădirile mai înalte de-a lungul drumurilor din apropiere asigură acoperire pentru Hamas.

Vor merge israelienii în principalele orașe?

În precedentele campanii, forțele israeliene au avut parte de atacuri grele în încercarea de a avansa în marile centre urbane. Hamas și alte facțiuni au mine antitanc și rachete ghidate antitanc pe care le-au folosit eficient împreună cu focul de mortiere.

În timp ce armata israeliană are experiență în lupta cu blindatele în orașele palestiniene, nu în ultimul rând în Cisiordania în timpul celei de-a doua Intifade, se crede că Hamas are acum un stoc mare de rachete antitanc Kornet care au fost folosite eficient, inclusiv de Hezbollah în Liban, împotriva principalelor tancuri de luptă israeliene.

Grupul islamist a dezvoltat, de asemenea, drone echipate cu muniție, de tipul celor utilizate pe scară largă în Ucraina, care pot arunca bombe asupra vehiculelor și trupelor, o nouă amenințare.

Atac cu rachete dinspre Fâșia Gaza FOTO Profimedia

Atac cu rachete dinspre Fâșia Gaza FOTO Profimedia

Cum va răspunde Hamas

Hamas are ani de experiență în lupta cu armata israeliană și a devenit o forță urbană adaptabilă și eficientă. Are un nucleu de lideri cu experiență de luptă, care sunt familiarizați cu modul israelian de război, unii dintre ei vorbitori de ebraică care au studiat în profunzime armata israeliană.

O problemă majoră pentru Israel în orice încercare de ofensivă terestră este că va trebui să se confrunte cu poziții pregătite ale Hamas, inclusiv tuneluri de luptă dezvoltate extensiv de-a lungul anilor și, în unele cazuri, echipate cu sisteme de comunicații.

Acolo unde rețelele de tuneluri ale Hamas au fost cândva rudimentare, inginerii săi au acum o experiență considerabilă în construirea de locații subterane bine ascunse, pentru a le folosi ca centre de comandă și pentru a desfășura luptători.

Și în timp ce Israelul a avut odată un avantaj clar privind supravegherea în Gaza, dronele civile ieftine și ușor disponibile achiziționate de Hamas au egalat condițiile de joc, permițându-le să observe mișcările israeliene.

Poate Israelul să recucerească Gaza?

În timp ce Israelul are probabil capacitatea militară și voința după atacul de sâmbătă, de a recuceri Fâșia Gaza, costul va fi probabil mare pentru armata israeliană și civilii palestinieni la care se adaugă riscul pentru ostaticii israelieni.

O reocupare completă a Gazei ar fi o provocare profundă și, probabil, ar depăși capacitatea Israelului de a o administra pe termen lung, ceea ce sugerează că, dacă Israelul merge la o invazie completă, este mai probabil ca obiectivul său să fie o înfrângere zdrobitoare a Hamas.

„Riscuri inerente de tiruri fratricide“

Andrew Galer, fost ofiţer britanic în prezent analist pentru societatea de informaţii privată Jane's, descrie un „câmp de luptă de 360 de grade unde ameninţarea este peste tot“, de la canalizare la acoperişuri, subsoluri şi tavane false. Securizarea fiecărei clădiri, potenţială capcană, înseamnă mobilizarea geniştilor, desfăşurarea de scări, frânghii şi explozibili „şi totul posibil sub tiruri“, eventual în întuneric, explică el.

„Există riscuri inerente de tiruri fratricide“ legate de dispersarea şi mobilitatea combatanţilor. Şi, „cum arată de un secol numeroase conflicte, utilizarea artileriei poate înrăutăţi lucrurile“, când dărâmăturile devin o acoperire, explică el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!