Israelul, pe „terenul de joacă al Diavolului”. Lumea se pregătește pentru cele mai aprige lupte de stradă de la al Doilea Război Mondial

Israelul, pe „terenul de joacă al Diavolului”. Lumea se pregătește pentru cele mai aprige lupte de stradă de la al Doilea Război Mondial

Experții avertizează că trupele israeliene s-ar putea confrunta cu unele dintre cele mai aprige lupte de stradă de la al Doilea Război Mondial în orașul Gaza și în alte zone dens aglomerate pentru a distruge Hamas.

Israelul trebuie să se pregătească pentru lupte de stradă aprige FOTO Profimedia

Israelul trebuie să se pregătească pentru lupte de stradă aprige FOTO Profimedia

Studiile privind războiul urban și oficialii americani oferă comparații îngrozitoare cu Irak: Gândiți-vă la Falluja în 2004, la cele mai intense bătălii cu care trupele americane s-au confruntat în Vietnam sau la lupta de nouă luni pentru înfrângerea Statului Islamic la Mosul în 2016, care a făcut 10.000 de morți în rîndul civililor. Apoi, înmulțiți rata distructivă, eventual exponential, scrie „The New York Times“.

Hamas are de trei până la cinci ori mai mulți luptători – poate 40.000 în total – decât a avut Statul Islamic la Mosul. Poate atrage rezerve dintr-o populație tânără și agitată și are sprijin internațional din partea unor țări precum Iran. Chiar și singură, conducerea Hamas a avut ani de zile să se pregătească pentru luptă în Gaza, inclusiv pe străzile orașelor, unde superioritatea tancurilor și a munițiilor precise poate fi împiedicată de tacticile de gherilă. „Va fi urât”, a spus Lt. Col. Thomas Arnold, un strateg al armatei SUA care a publicat studii despre operațiunile urbane din Orientul Mijlociu. „Orașele sunt locul de joacă al diavolului – fac totul infinit mai dificil.”

Gaza, puternic urbanizată, cu Hamas adânc înrădăcinat, este un câmp de luptă deosebit de complex.

Peisajul

Fâșia Gaza are aproximativ 225 de kilometri pătrați, o bandă îngustă puțin mai mare ca suprafață decât Las Vegas, cu un grup de centre urbane dens populate. Orașul Gaza, capitala, are aproximativ 700.000 de oameni strânși pe aproximativ 32 de kilometri pătrați, cu clădiri mai înalte decât cele din Mosul unde au dus lupte grele forțele SUA, creând un front tridimensional mai periculos.

Multe invazii urbane – din Evul Mediu până în contemporaneitate – au început cu un avans rapid, pentru ca mai târziu să se împotmolească în cartiere care favorizează apărătorii. Mosul este un prim exemplu; altul este asediul Mariupolului de anul trecut. Câteva mii de soldați ucraineni au ținut orașul timp de aproape trei luni împotriva unei forțe rusești de cinci până la opt ori mai mari.

„Ei au folosit foarte eficient clădirile industriale ale orașului și rețeaua subterană a acestuia”, a scris John W. Spencer, director de studii de război urban la Institutul de Război Modern din cadrul Academiei Militare din SUA, într-un raport despre primul an al Războiul din Ucraina.

Hamas, cu mult înainte de atacul său asupra Israelului din această lună, a construit sute de mile de tuneluri sub orașul Gaza, care pot fi folosite pentru a se deplasa între pozițiile de atac, a ascunde ostaticii și a proteja proviziile.

În Mosul, unde Statul Islamic a avut mai puțin timp să sape, luptătorii au făcut găuri în pereți pentru a putea trage în tancuri prin clădiri. Au folosit drone ieftine cu camere pentru a ghida șoferii cu mașini capcană și au întins prelate peste străzi pentru a ascunde circuitele de aprovizionare.

Explozibili au fost ascunși în moloz și în ușile apartamentelor. Frigiderele, gunoiul tot ce poți și nu-ți poți imagina au folosit pentru a împiedica vehiculele militare. „Orașele vă pot atenua avantajele tehnologice”, a spus colonelul Arnold.

Oamenii

Civil sau combatant? Războiul urban tinde să estompeze linia.

Chiar dacă Israelul încurajează oamenii din orașul Gaza să se deplaseze spre sud în zone mai sigure, mulți se supun instrucțiunilor Hamas sau liderilor religioși de a rămâne sau spun că nu își permit să plece. Se estimează că 30.000 până la 90.000 au rămas.

„Multora dintre civilii nevinovați nu li s-a permis să plece”, a spus Freddie Blish, un locotenent colonel din marina americană în retragere, care a luptat în Fallujah. „ Hamas îi va folosi ca scuturi umane”.

Israelul a subliniat că nu vizează civilii. Dar în luptele urbane, este greu de distins.

Toleranța față de pierderile de trupe tinde să scadă pe măsură ce războiul urban se prelungește. La Mosul, au fost necesare 252 de zile și 100.000 de soldați irakieni, cu sprijin aerian american, pentru a scăpa de ISIS. Alături de 10.000 de civili, 8.200 de soldați irakieni au murit, iar cel puțin 13.000 de clădiri au fost făcute nelocuibile, potrivit Națiunilor Unite.

Trupele israeliene, deși sunt mai bine antrenate decât armata irakiană, cu ani de pregătire a planurilor de invazie și unități speciale de geniști pentru provocări precum tunelurile, se vor confrunta cu un adversar mai dur.

La Mosul erau între 3.000 și 5.000 de luptători ISIS la începutul operațiunii, conform estimărilor inițiale ale armatei americane, iar mai târziu au mai venit câteva mii. Aripa militară a Hamas, Brigăzile Al Qassam, este estimată la 30.000 până la 40.000, fără a include mii de militanți de la alte grupuri precum Jihadul Islamic Palestinian.

Majoritatea luptătorilor ISIS erau și din alte țări. Luptătorii Hamas au crescut în Gaza. Unitățile lor sunt legate între ele prin locație, familie, credință și frustrare față de Israelul.

„Ei cunosc străzile, cunosc tunelurile”, a spus Blish. „Va fi o sarcină grea.”

Geopolitică

Războaiele recente au mers rareori atât de repede pe cât se așteptau ambele părți: Mosul trebuia să fie curățat în trei luni, nu nouă; Rusia se aștepta la căderea rapidă a Kievului. Și, pe măsură ce numărul morților crește și economiile sunt afectate, sprijinul internațional slăbește adesea.

Liderii Ucrainei știu acest lucru mai bine decât majoritatea, dar Israelul are și experiență în ceea ce privește provocarea politică și militară care vine cu conflictul extins. Ultima invazie terestră a Israelului în Gaza, în 2014, a durat mai puțin de trei săptămâni. După cum a subliniat recent John Spencer de la Institutul de Război Modern din West Point, Israelul „a luptat în aproape fiecare război al său într-o cursă împotriva timpului, căutând să-și atingă obiectivele înainte ca presiunea internațională să-l oblige să oprească operațiunile”.

În cazul de față, oficialii israelieni au avertizat că se așteaptă la câteva luni de lupte, dacă nu chiar la ani. Acest lucru ar însemna o creștere a cererii de arme și o creștere a volatilității globale.

Oficialii americani sunt îngrijorați de potențialul de extindere a războiului în Liban și Iran, împreună cu posibilele atacuri asupra trupelor americane din Irak. Aceste preocupări ar putea afecta modul în care Washingtonul sfătuiește Israelul pe măsură ce conflictul evoluează.

În războaiele trecute, societatea israeliană a sprijinit operațiunile militare atâta timp cât au înregistrat progrese, cu dovezi ale stocurilor de arme distruse și alte rezultate tangibile. Victimele – 66 de soldați israelieni au murit în războiul din 2014 – au contat mai puțin decât „percepțiile despre succesul campaniei”, potrivit unui raport al RAND Corporation din 2017.

Acum, totuși, sondajele arată că israelienii au mai puțină încredere în guvernul lor sub conducerea dezbinătoare a premierului Benjamin Netanyahu și după eșecul acestuia de a preveni recentul atac. Definiția succesului este, de asemenea, mai largă de această dată și poate fi mai greu de atins, în parte, deoarece Hamas a devenit mai puternic cu ajutorul Iranului, crescând considerabil stocurile de rachete și desfășurând noi tehnologii precum dronele.

Hamas și Israelul s-au angajat deja într-un concurs de atragere a simpatiei care a provocat proteste furioase în întreaga lume și a făcut din nou din Orientul Mijlociu o sursă de anxietate internațională.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…