Israelul oferă Ucrainei sisteme de avertizare

Israelul oferă Ucrainei sisteme de avertizare

Israelul s-a oferit să contribuie la dezvoltarea unui sistem de avertizare a atacurilor aeriene pentru civili, semnalând o schimbare a politicii sale de neinterferență în război, după ce Iranul a trimis drone pentru a fi folosite de Rusia.

Israelul ar putea „ajuta la dezvoltarea sistemelor de avertizare timpurie care salvează vieți civile”. Israelul a cerut Ucrainei „să împărtășească informații despre nevoile sale de avertizare pentru atacurile aeriene”, le-a spus ministrul Apărării, Benny Gantz, ambasadorilor UE, relatează JPost .

Ambasadorul Ucrainei, însă, a cerut sisteme de doborâre a dronelor, în timp ce ministrul Apărării Benny Gantz a spus că Israelul nu va furniza arme Kievului, deși a condamnat invazia rusă.

Deocamdată, Israelul își limitează ajutorul acordat Ucrainei la ajutorul umanitar, invocând interesele de a continua colaborarea cu Moscova în Siria.

Totuși, atitudinea Tel-Aviv-ului ar putea să se flexibilizeze, mai ales dacă Iranul va trimite Rusiei rachete balistice cu rază scurtă. „Rușii au cerut mai multe drone și rachete balistice iraniene cu o precizie îmbunătățită, în special rachete Fateh și Zolfaghar”, a spus un diplomat iranian.

Ce sisteme cer ucrainenii

Ambasadorul ucrainean în Israel Yevgeni Korniciuk a declarat pentru Reuters este nevoie de interceptoarele Iron Beam, Barak-8, Iron Dome sau David's Sling.

David's Sling

(Kela David - praștia lui David) este un sistem dezvoltat de compania israeliană Rafael Defense, împreună cu americanii de la Raytheon.

Sistemul ar putea întări semnificativ apărarea antiaeriană/apărarea antirachetă a Ucrainei, ceea ce ar permite lovirea țintelor aeriene la distanțe de la 40 la 300 km.

David's Sling este capabil să intercepteze avioane inamice, drone, rachete balistice, rachete cu rază medie și lungă de acțiune și rachete de croazieră. Sistemul este conceput și pentru a intercepta cea mai nouă generație de rachete balistice tactice la altitudine joasă, cum ar fi Iskander.

Iron Dome (Kippat Barzel)

Este un sistem adaptat țintelor balistice produse în principal de grupuri paramilitare. Eficiența acestui sistem este neclară în lupta împotriva rachetelor de croazieră, rachetelor, UAV-urilor de diferite tipuri, avioanelor care atacă de la înălțimi de peste 10 km.

O baterie „Iron Dome” funcționează pe o suprafață de 150 km².

Totuși, sistemul ar putea fi de ajutor în protejarea centrelor regionale, vizate de atacurile rușilor: ​​Kiev - 847 km², Dnipro - 415 km², Harkov - 350 km², Zaporijjia - 331 km², Mîkolaiv - 260 km², Odesa - 162 km², Lviv - 148 km², Sumy – 95 km², Cernihiv – 79 km², Rivne – 63 km², Jîtomîr – 61 km².

Fiecare dintre aceste așezări poate fi acoperită cu 1-3 baterii, adică Ucraina are nevoie de 18-20 „Kippat Barzel”, susțin experții citați de publicația LB . Cu toate acestea, prețul cerut este de aproape 1 miliard USD.

Iron Beam

Este un sistem complementar, care folosește un laser pentru a distruge o țintă aeropurtată. Are o rază de acțiune de până la 7 km și poate intercepta și vehicule aeriene fără pilot

Israelul susține că va mai dura câțiva ani pentru a deveni operațional.

Barak-8 (Fulger)

Este o rachetă sol-aer, dezvoltată în comun de Israel și India, conceput pentru a se apăra împotriva oricărui tip de amenințare aeropurtată, inclusiv avioane, elicoptere, rachete antinavă și UAV , precum și rachete balistice.

Având în vedere cei 1.355 km de coastă a Ucrainei, din care o parte este ocupată de Rusia, complexul „Barak-8” ar fi o variantă promițătoare.

Hetz („Arrow - 3”)

Un mare pas înainte în lupta împotriva rachetelor rusești ar putea fi o linie de rachete hipersonice extra-atmosferice „Hetz” („Arrow-2, 3”), care interceptează rachetele balistice în stratosferă.

Alături de interceptoare, care servesc în principal pentru a respinge atacurile Iranului și aliaților săi regionali, Israelul are o rețea de radare care declanșează sirene sau alerte de telefon mobil pentru ca cetățenii să se acopere atunci când sunt lansate rachete.

SURSA: defenseromania.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”