Israelul expulzează reprezentantul organizaţiei Human Rights Watch

Israelul expulzează reprezentantul organizaţiei Human Rights Watch

Directorul organizaţiei Human Rights Watch pentru Israel şi teritoriile palestiniene, Omar Shakir, a devenit luni prima persoană expulzată din teritoriile palestiniene în cadrul măsurilor controversate împotriva unei campanii de boicotare a statului israelian, informează AFP.

Din 2017, Israelul interzice intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor străini acuzaţi că susţin campania BDS (boicot, dezinvestire, sancţiuni) împotriva ţării. Însă, potrivit Ministerului Afacerilor Externe israelian, Shakir, cetăţean american, este primul care a fost expulzat în virtutea acestei măsuri.

Israelul a refuzat să-i reînnoiască viza la sfârşitul lui 2018, acuzându-l că susţine BDS, ceea ce Omar Shakir neagă. După o serie de apeluri, la începutul lui noiembrie, Curtea Supremă a Israelului a dat undă verde pentru expulzarea lui.

"Nu cunosc altă democraţie care să fi blocat accesul unui cercetător al HRW", a deplâns directorul organizaţiei, Kenneth Roth. "Aceasta demonstrează caracterul tot mai restrâns al democraţiei israeliene", potrivit lui.

Shakir a comparat această expulzare cu tratamentul pe care l-a primit din partea Egiptului, Siriei sau Bahreinului. HRW asigură că îşi va continua misiunea, însă în exteriorul Israelului, din lipsă de viză.

UE şi-a exprimat opoziţia faţă de decizia israeliană, la fel ca şi ONU, care a atenţionat în luna mai împotriva "restrângerii spaţiului acordat apărătorilor drepturilor omului pentru a acţiona" în Israel.

SUA şi-au declarat "puternica opoziţie faţă de campania BDS la adresa statului Israel", afirmându-şi totodată ataşamentul faţă de libertatea de expresie.

În centrul conflictului care opune Israelul organizaţiei HRW se ascunde războiul pe care îl duce statul israelian împotriva campaniei mondiale a BDS.

BDS cheamă la boicotarea economică, culturală sau ştiinţifică a Israelului pentru a obţine sfârşitul ocupaţiei şi a colonizării teritoriilor palestiniene. Susţinătorii BDS se inspiră din exemplul Africii de Sud, afirmând că boicotarea ţării a permis să se pună capăt regimului de Apatheid.

Israelul acuză BDS de antisemitism, ceea ce părţile vizate neagă.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”