Israelul confiscă o suprafață de 1.270 de hectare în Valea Iordanului, cea mai mare de la Acordurile de la Oslo

Israelul confiscă o suprafață de 1.270 de hectare în Valea Iordanului, cea mai mare de la Acordurile de la Oslo

Guvernul Netanyahu a anunțat că a dat aprobare pentru confiscarea ilegală a celei mai mari suprafețe de până acum, în Cisiordania ocupată, de la Acordurile de la Oslo din 1993 încoace. Este vorba de 1.270 de hectare în Valea Iordanului.

Israelul confiscă tot mai mult pământ în Cisiordania. Foto Shutterstock

Israelul confiscă tot mai mult pământ în Cisiordania. Foto Shutterstock

Israelul, care îşi extinde ocuparea ilegală în Cisiordania, a aprobat confiscarea suprafeței de pământ în teritoriul palestinian ocupat, se arată într-un document oficial consultat miercuri de AFP, potrivit news.ro.

Este vorba despre o confiscare-record de la Acordurile de Pace de la Oslo din 1993 încoace, denunţă organizaţia israeliană „Pacea acum”, după ce aceste pământuri - situate în Valea Iordanului - au fost declarate „proprietate a Guvernului” de către Autoritatea israeliană însărcinată cu Afaceri Funciare în teritoriile palestiniene, la sfârşitul lui iunie 2024.

Mărimea zonei (...) este cea mai mare de la Acordurile de la Oslo (1993), iar anul 2024 marchează un vârf în amploarea declarării de terenuri de stat”, denunţă „ Pacea acum ”.

De la începutul lui 2024, Guvernul israelian a confiscat în mod ilegal 23,7 de kilometri pătraţi din teritoriul Cisiordaniei .

La ONU, purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric a numit această acțiune a Israelului „un pas în direcția greșită”, adăugând că „direcția pe care vrem să ne îndreptăm este să găsim o soluție negociată cu două state”, potrivit Voice Of America

Israelul a câștigat controlul asupra Cisiordaniei, a Ierusalimului de est și a Fâșiei Gaza în timpul războiului din 1967 din Orientul Mijlociu.

De atunci, Israelul a construit așezări în toată Cisiordania , unde trăiesc peste 490.000 de israelieni. Aceste așezări sunt considerate ilegale conform dreptului internațional.

Aproximativ 3 milioane de palestinieni trăiesc în Cisiordania, unii în locuri administrate de Autoritatea Palestiniană. Dar o mare parte din Cisiordania este interzisă autorității, în ciuda sutelor de mii de palestinieni care trăiesc acolo.

Pământul nou luat se află într-un loc în care violența coloniștilor a strămutat comunități de palestinieni chiar înainte de războiul Israel-Hamas. Violența a crescut de când atacul Hamas din 7 octombrie 2023 a condus la războiul din Gaza.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii