Israelul ar fi spus SUA că ar intenționa să-și limiteze represaliile la infrastructura militară israeliană
Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus preşedintelui american Joe Biden că ia în considerare să lovească armata iraniană, și nu infrastructuri petroliere sau nucleare ale Iranului, drept represalii la atacul cu rachete al Teheranului asupra Israelului, a relatat Washington Post.
Benjamin Netanyahu și Joe Biden la Casa Albă FOTO EPA-EFE
Premierul Netanyahu a vorbit miercuri la telefon cu preşedintele Biden, după o pauză de șapte săptămâni, și i-ar fi spus acestuia că intenţionează să lovească infrastructură militară iraniană ca represalii la atacurile cu rachete iraniene, potrivit Washington Post, care citează două surse familiare cu această chestiune, între care una americană, care s-au exprimat sub rezerva anonimatului.
Atacul israelian, care va face parte „dintr-o serie de răspunsuri", urmează să aibă loc înaintea alegerilor prezidenţiale din 5 noiembrie din SUA şi va fi calibrată astfel încât să nu fie percepută ca o „ingerinţă politică" vis-a-vis de acestea, au mai spus aceste surse.
Potrivit oficialului american intervievat, Netanyahu a adoptat o „poziţie mai moderată” decât înainte în timpul acestei convorbirii telefonice, ceea ce a jucat un rol în decizia lui Joe Biden de a livra Israelului un sistem puternic de apărare antirachetă.
Pentagonul a anunţat duminică desfăşurarea în Israel a unui sistem american de apărare antirachetă la mare altitudine THAAD, care va fi operat de militari americani, în urma atacurilor cu rachetă ale Iranului.
Sistemul, despre care oficialii spun că este de așteptat să sosească în zilele următoare, „subliniază angajamentul ferm al Statelor Unite pentru apărarea Israelului”, se arată în declarația Pentagonului.
Zohar Palti, fost director de informații pentru agenția de informații Mossad, a declarat că Netanyahu va trebui să echilibreze apelurile Washingtonului la moderație cu cererea publicului din Israel pentru un răspuns copleșitor.
„Iranienii au pierdut orice măsură de reținere pe care o aveau înainte. Fără armele SUA, Israelul nu poate lupta. Dar Israelul este cel care își asumă riscurile” și „știe cum să facă treaba”, a subliniat el, potrivit Washington Post.
Joi seară, Netanyahu și-a convocat cabinetul de securitate timp de trei ore pentru a discuta opțiunile pe masă, însă nu a solicitat autorizarea oficială pentru atac de la cabinetul său - păstrând calendarul voit nedefinit.
În cadrul instituției de apărare israeliene, există îngrijorarea că atacul nu va fi suficient de puternic - sau suficient de vizibil public - pentru a descuraja Iranul de la un alt atac direct asupra Israelului sau de la dezvoltarea armelor nucleare.
Preşedintele american Joe Biden şi-a avertizat anterior aliatul împotriva oricărei încercări de a viza instalaţiile nucleare ale Iranului şi s-a opus oricărui atac asupra instalaţiilor petroliere iraniene, potrivit Agerpres.
La rândul său, Teheranul a avertizat că atacarea infrastructurii sale ar provoca un „răspuns şi mai puternic". Un general al Gardienilor Revoluţiei a avertizat că orice lovitură împotriva siturilor nucleare sau energetice ar echivala cu trecerea unei „linii roşii".
Sursa: adevarul.ro