Israelul anunță cele trei faze ale operațiunii militare din Fâșia Gaza. Ce se va întâmpla cu palestinienii din regiune după război

Israelul anunță cele trei faze ale operațiunii militare din Fâșia Gaza. Ce se va întâmpla cu palestinienii din regiune după război

Unul dintre obiectivele campaniei militare israeliene în Fâșia Gaza este de a pune capăt responsabilității Israelului asupra enclavei palestiniene de coastă, a declarat vineri ministrul apărării, Yoav Gallant.

Yoav Gallant, ministrul Apărării din Israel FOTO Profimedia

Yoav Gallant, ministrul Apărării din Israel FOTO Profimedia

Fâșia Gaza nu are acces la lumea exterioară decât prin Israel, care controlează 90% din granițele terestre și maritime ale acesteia, și Egipt, care are o graniță terestră îngustă la sud, scrie reuters.com.

Israelul a impus o blocadă rigidă asupra enclavei de când islamiștii Hamas au preluat controlul teritoriului în 2007, impunând restricții cuprinzătoare asupra exporturilor și importurilor și limitând drastic cine poate intra sau ieși.

Egiptul a sprijinit în mare măsură blocada, considerând că Hamas reprezintă o amenințare la adresa propriei sale stabilități.

Ministrul israelian al apărării a declarat, în cadrul ședinței Comisiei pentru afaceri externe și apărare a parlamentului, că această campanie din Gaza, care a fost lansată după atacul Hamas asupra orașelor israeliene la 7 octombrie, va avea trei faze.

Prima etapă a fost operațiunea militară actuală , menită să distrugă infrastructura Hamas, a spus Gallant, adăugând că faza intermediară va include "operațiuni la o intensitate mai mică", eliminând "focare de rezistență".

"Cea de-a treia fază va necesita eliminarea responsabilității Israelului pentru viața din Fâșia Gaza și stabilirea unei noi realități de securitate pentru cetățenii Israelului", a declarat ministrul, potrivit unui comunicat al biroului său.

Israelul a furnizat în mod tradițional Gaza cu cea mai mare parte a nevoilor sale de energie, dar a închis robinetele după 7 octombrie și, de asemenea, a refuzat să lase apa sau medicamentele să intre în teritoriu.

Cel puţin 4.137 de palestinieni au fost ucişi în bombardamentele israeliene de la începutul războiului între Israel şi gruparea islamistă Hamas, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, în timp ce bilanţul victimelor provocate pe teritoriul israelian de atacul lansat de Hamas depăşeşte 1.400 potrivit autorităţilor israeliene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane