Israelul, acuzat de „crime de război”. Ar fi utilizat proiectile cu fosfor alb în Liban

Israelul, acuzat de „crime de război”. Ar fi utilizat proiectile cu fosfor alb în Liban

Conflictul dintre gruparea islamistă palestiniană Hamas și Israel nu dă semne că ar înceta curând. Ba mai mult, Ierusalimul ar fi lansat în urmă cu câteva săptămâni atacuri în sudul Libanului în care ar fi utilizat muniții cu fosfor alb, a transmis marți organizația Amnesty Internațional.

Israelul ar fi utilizat muniții cu fosfor alb în sudul Libanului. FOTO Colaj Profimedia (Arhivă)

Israelul ar fi utilizat muniții cu fosfor alb în sudul Libanului. FOTO Colaj Profimedia (Arhivă)

Organizația de apărare a drepturilor omului a anunțat că atacul lansat asupra orașului Dhayra trebuie cercetat drept „crimă de război”, dat fiind faptul că a fost un bombardament nediscriminatoriu în urma căruia cel puțin nouă civili au fost răniți.

În aceeași ordine de idei, Amensty Internațional a transmis printr-un comunicat că folosirea fosforului alb este restricționată de dreptul umanitar internațional . „Persoanele expuse la fosfor alb pot suferi leziuni respiratorii, insuficiență a organelor și alte leziuni cumplite care le pot schimba viața, inclusiv arsuri care sunt extrem de greu de tratat. Arsurile care afectează doar 10 la sută din corp sunt adesea fatale”, a mai ținut să precizeze organizația.

De asemenea, specialiștii din cadrul organizației au vorbit cu primarul din Dhayra, cu un locuitor al orașului, dar și cu membri ai personalului medical care au oferit primul ajutor persoanelor rănite.

În plus, au analizat fotografii și imagini video din timpul bombardamentului și au ajuns la concluzia că Israelul a utilizat muniții cu fosfor alb într-un atac, care a avut loc luni, 16 octombrie, asupra orașului Dhayra.

„A fost un atac nediscriminatoriu”

Armata israeliană a lansat proiectile de artilerie care conţin fosfor alb, o armă incendiară, în operaţiuni la frontiera sudică a Libanului, între 10 şi 16 octombrie (...)

Un atac asupra oraşului Dhayra, din 16 octombrie, trebuie investigat drept crimă de război întrucât a fost un atac nediscriminatoriu care a rănit cel puţin nouă civili şi a afectat obiective civile, prin urmare a fost ilegal”, a transmis Amnesty International.

Totodată, organizația susține că a strâns dovezi irefutabile care indică folosirea fosforului alb de către Israel în alte trei incidente petrecute în sudul Libanului.

Fosforul alb este o substanță inflamabilă utilizată, mai ales, pentru a crea un ecran de fum dens sau pentru a identifica țintele. Această substanță se aprinde atunci când intră în contact cu oxigenul și poate arde pielea până la os.

Human Rights Watch a condamnat joi, 12 octombrie, utilizarea fosforului alb de către Forțele de Apărare Israeliene (IDF) în Fâșia Gaza și Liban.

Mai mult decât atât, Ierusalimul a calificat în urmă cu o săptămână organizația Amnesty International drept „părtinitoare", după ce ONG-ul a susținut într-o declarație că „încălcările grave ale dreptului umanitar internațional, inclusiv crimele de război, comise de toate părțile implicate în conflict, continuă fără încetare”, conform Politico.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!