Israelul a ordonat noi evacuări la Rafah. Sute de mii de palestinieni au părăsit zona
Armata israeliană a ordonat sâmbătă civililor palestinieni să părăsească noi zone din oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, unde intenţionează să îşi extindă operaţiunile militare, relatează dpa, preluată de Agerpres.
Trupe israelinene lângă trecerea Kerem Shalom FOTO PROFIMEDIA
Ordinul vizează inclusiv două tabere de refugiaţi, arată mesajul în arabă difuzat în reţeaua X şi prin SMS.
Armata le cere palestinienilor aflaţi acolo li se cere să se mute imediat în zona umanitară extinsă din satul Al-Mawasi de pe coasta Mării Mediterane, precum și Khan Younis din sudul Gaza, potrivit Times of Israel.
Armata israeliană estimează că după ce a ordonat sâmbătă evacuarea unor părţi din oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza circa 300.000 de palestinieni au părăsit localitatea
Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) afirmă însă că numărul celor care au plecat este de numai 150.000.
Ofensiva israeliană de la Rafah a început săptămâna aceasta, deşi ONU şi mai mulţi lideri străini au cerut Israelului să pună capăt operaţiunii, deoarece atacurile ar putea ucide sau răni în masă refugiaţii ajunşi în oraş din întreaga Fâşie Gaza.
Localitatea este supraaglomerată, iar dintre cei peste un milion de palestinieni de acolo jumătate sunt copii.
Măsura a fost luată după ce cabinetul de securitate al Israelului a votat joi seară pentru o extindere „măsurată” a operațiunii IDF în Rafah.
Președintele american Joe Biden a avertizat la începutul acestei săptămâni că va opri anumite livrări de arme ofensive către Israel dacă trupele israeliene vor intra în centrele de populație de la Rafah.
Washingtonul nu a ajuns la concluzii finale privind încălcarea dreptului umanitar
Statele Unite au criticat folosirea de către Israel a armelor americane în Fâşia Gaza, dar nu a suspendat livrarea acestora, după ce nu a ajuns la concluzii finale că armata israeliană ar fi încălcat dreptul umanitar internaţional, potrivit unui raport mult aşteptat al Departamentului de Stat, difuzat vineri, notează AFP.
Raportul afirmă că este "rezonabil să se estimeze" că Israelul a folosit arme într-o manieră incompatibilă cu dreptul umanitar internaţional şi, prin urmare, cu legea americană, dar Statele Unite nu au reuşit să ajungă la "concluzii" definitive în această etapă.
Publicarea acestui raport a fost amânată cu câteva zile din cauza dezbaterilor din cadrul Departamentului de Stat.
Acesta intervine la scurt timp după ce preşedintele Joe Biden a ameninţat public că va suspenda livrarea anumitor categorii de arme dacă Israelul va lansa o ofensivă majoră în oraşul suprapopulat Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, căreia i se opune.
Preşedintele american însuşi a mandatat Departamentul de Stat în februarie să examineze dacă utilizarea de către ţări angajate într-un conflict activ şi care beneficiază de ajutor militar american, printre care Israelul, respectă legea americană.
Această evaluare pe termen lung diferă de decizia Statelor Unite de a suspenda săptămâna trecută livrarea unui transport de muniţii şi bombe destinate Israelului.
"Natura conflictului din Fâşia Gaza face dificilă evaluarea sau tragerea de concluzii despre incidente individuale", a subliniat raportul care a fost trimis Congresului.
„Cu toate acestea, având în vedere dependenţa semnificativă a Israelului de articolele de apărare fabricate în Statele Unite, este rezonabil să se estimeze că articolele de apărare (...) au fost folosite de forţele de securitate israeliene începând cu 7 octombrie în cazuri incompatibile cu obligaţiile sale în domeniul dreptului internaţional umanitar", se mai arată în raport.
În ciuda unor "preocupări serioase", ţările care primesc ajutor militar american au oferit, însă, "garanţii suficient de credibile şi de fiabile pentru a permite furnizarea în continuare" de arme, a concluzionat raportul.
Sursa: adevarul.ro