Israelul a eliminat un alt comandant de rang înalt al Hezbollah

Israelul a eliminat un alt comandant de rang înalt al Hezbollah

Israelul l-a eliminat pe comandantul Unităţii de securitate preventivă a Hezbollah într-un atac aerian la Beirut, au anunţat duminică Forţele de apărare israeliene, relatează agenţia de presă israliană TPS.

Nabil Qaouk s-a alăturat Hezbollah în anii 1980 FOTO via X

Nabil Qaouk s-a alăturat Hezbollah în anii 1980 FOTO via X

Nabil Qaouk era considerat apropiat de conducerea de vârf a grupării și „a fost direct implicat în promovarea comploturilor teroriste împotriva statului Israel şi a cetăţenilor săi, chiar şi în ultimele zile”. El a fost ucis sâmbătă într-un bombardament asupra cartierului Dahieh din Beirut, un bastion al Hezbollah.

Qaouk, în vârstă de 60 de ani, era, totodată, membru al consiliului central al Hezbollah. El s-a alăturat grupării şiite susţinute de Iran în anii 1980 şi a reprezentat adesea Hezbollah în mass-media. În 2020, Departamentul Trezoreriei SUA l-a etichetat pe Qaouk drept „terorist special desemnat”, potrivit Agerpres.

Israelul continuă bombardamentele în sudul Libanului

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au anunțat duminică că au efectuat bombardamente în mai multe zone din sudul Libanului. Patru persoane au fost ucise și un număr necunoscut de alte persoane au fost rănite într-un atac aerian israelian care a vizat orașul Tayr Debba din sudul Libanului, a informat duminică dimineața Agenția Națională de Știri (NNA) din Liban.

Între timp, șase cadavre au fost recuperate după o lovitură israeliană în regiunea Bekaa, a spus NNA, adăugând că eforturile de salvare continuă. În Beirut, imagini live difuzate de agenția de presă Reuters, duminică dimineața, au arătat nori de fum în urma atacurilor. Capitala a fost lovită de mai multe atacuri aeriene israeliene în ultimele zile, în care a fost ucis și liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Hezbollah a deschis un front împotriva Israelului la începutul războiului din Gaza, după atacul sângeros al grupării aliate Hamas asupra teritoriului israelian la 7 octombrie 2023. Atacurile cu rachete şi drone asupra comunităţilor din nordul Israelului au dus la uciderea a 49 de persoane. Peste 60 000 de locuitori din nordul Israelului au fost nevoiţi să se evacueze.

Nasrallah şi alţi lideri Hezbollah au declarat în repetate rânduri că vor continua atacurile pentru a-i împiedica pe israelieni să se întoarcă la casele lor, scrie TPS.

Oficiali israelieni cer ca Hezbollah să fie dezarmat şi îndepărtat din sudul Libanului, în conformitate cu Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU.

Aşteptările privind o invazie terestră au crescut miercuri în urma comentariilor şefului Statului Major al Forţelor de Apărare ale Israelului, generalul locotenent Herzi Halevi şi a anunţului că armata remobilizează două brigăzi de rezervişti pentru frontul de nord.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Avertismentul serviciilor secrete americane despre războiul din Ucraina

2 Pe asta ați văzut-o?

3 Băsescu / „Dacă ar fi să aleg dintre toți aceștia, este clar că cel mai potrivit pentru funcția de președinte este Ciucă”

4 Foarte interesant!

5 Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a fost ucis. Gruparea şiită a ripostat cu puțin timp în urmă