Israelul a anunţat că va modifica versurile piesei pentru Eurovision, la solicitarea organizatorilor
După ce iniţial a ameninţat că se va retrage de la Eurovision dacă piesa „October Rain” nu va fi acceptată aşa cum a fost compusă iniţial, Radioteleviziunea naţională din Israel (KAN) a anunţat că va modifica versurile acestei piese, care fac aluzie la atacul Hamas din 7 octombrie 2023, informează Agerpres.
Eden Golan, reprezentanta Israelului la Eurovision 2024, foto Eurovision
Concursul de muzică Eurovision 2024, găzduit de Suedia, nu a început încă şi participarea Israelului a creat deja emoţii de două ori.
Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatoarea concursului, a trebuit mai întâi să soluţioneze petiţiile venite din partea mai multor personalităţi din domeniul artistic, prin care se cerea excluderea acestei ţări din cadrul concursului, ca urmare a invadării Fâşiei Gaza. Abia se luase decizia că Israelul poate participa la concurs, când a apărut o nouă problemă, legată de versurile melodiei înscrise de ea la Eurovision.
Este adevărat că piesa „October Rain”, interpretată de tânăra Eden Golan, nu menţionează în mod explicit sângerosul atac terorist comis de Hamas pe 7 octombrie în sudul Israelului. Dar, potrivit companiilor mass-media şi observatorilor, versurile sale nu lasă loc niciunei îndoieli.
„Dansând în furtună/ Nu avem nimic de ascuns/ Du-mă acasă/ Şi lasă lumea în urmă/ Şi îţi promit că asta nu se va mai întâmpla niciodată/ Sunt încă ud de la ploaia din octombrie/ Ploaie de octombrie” - spune o strofă a acestui cântec.
Pentru a nu exista vreo suspiciune de politizare a prestigiosului concurs de muzică, organizatorii au cerut să fie modificate versurile acestei melodii. După ce iniţial KAN a refuzat, acum a venit cu un comunicat în care a precizat că s-a raliat în cele din urmă opiniei formulate de preşedintele israelian Isaac Herzog, care a sugerat „să se facă ajustările necesare”.
„KAN i-a contactat pe textierii celor două cântece selecţionate, «October Rain», care a fost ales pe primul loc, şi «Dance Forever», care s-a clasat pe locul al doilea, şi le-a cerut să adapteze textele, păstrând în acelaşi timp libertatea lor artistică”, a comunicat Radioteleviziunea israeliană.
După ce va primi textele modificate, Radioteleviziunea publică israeliană „va alege cântecul care va fi trimis organizatorilor, pentru ca ei să aprobe participarea Israelului la concursul Eurovision”, au adăugat reprezentanţii KAN.
KAN va dezvălui pe 10 martie cântecul ce va fi ales. Cântăreaţa israeliană de origine rusă Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, va reprezenta Israelul la concursul Eurovision, care se va desfăşura în acest an în oraşul Malmo din Suedia.
Israelul a devenit în 1973 prima ţară non-europeană care a fost autorizată să participe la Eurovision, concurs pe care l-a câştigat de patru ori, inclusiv prin intermediul cântăreţei transgen Dana International, în 1998.
Controverse legate de Israel au existat la Eurovision şi în 2019, când acesta a găzduit acest concurs. Atunci grupul islandez Hatari l-a sfidat pe prim-ministrul isralian, Benjamin Netanyahu, propunându-i un meci de lupte populare nordice şi a fluturat un drapel palestinian în timpul numărătorii voturilor la Tel Aviv. Organizatorii au criticat-o şi pe cântăreaţa Madonna, invitată în acel an, considerând că dansatorii vedetei americane au încălcat regulile de neutralitate politică purtând drapele israeliene şi palestiniene imprimate pe costumele lor.
Sursa: adevarul.ro