Israelienii au atacat „zona sigură” a palestinienilor: Ministerul Sănătății din Gaza confirmă 19 morți

Israelienii au atacat „zona sigură” a palestinienilor: Ministerul Sănătății din Gaza confirmă 19 morți

Ministerul Sănătăţii din Gaza a confirmat marţi 19 morţi într-o lovitură israeliană asupra al-Mawassi, într-o zona descrisă de Israel drept „umanitară”, cadavrele fiind identificate în diferite spitale din apropiere, relatează AFP.

foto gaza locuințe

Israelienii au atacat „zona sigură” al-Mawassi FOTO Profimedia (Arhivă)

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că trupurile victimelor recuperate până în prezent au ajuns în spitale după atacul cu rachete asupra unei tabere de corturi din zona al-Mawasi din Khan Younis, unde palestinienii se adăposteau, marți dimineață. Atacurile israeliene au lovit frecvent zone în care armata sa îndrumase anterior civilii care căutau siguranță.

La începutul zilei de marți, Biroul de presă al guvernului din Gaza, precum și autoritățile de apărare civilă, au raportat că cel puțin 40 de persoane au fost ucise și peste 60 au fost rănite în urma atacului, multe fiind de asemenea date dispărute.

Un număr de victime se află încă sub dărâmături, sub nisip și pe drumuri, iar echipajele de ambulanță și de apărare civilă nu pot ajunge la ele și să le recupereze, iar acestea nu au ajuns încă la spitale”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății, care a raportat în același timp un număr mai mic de morți.

Armata israeliană a contestat cifrele raportate inițial și a declarat că atacul, care, potrivit martorilor, a implicat cel puțin patru lovituri cu rachete, a vizat un centru de comandă Hamas. Gruparea armată palestiniană a catalogat această afirmație drept o „minciună flagrantă”.

Al-Mawasi a fost plină de palestinieni care dorm în corturi de când armata israeliană a desemnat zona de coastă drept „zonă sigură” în timpul invaziilor sale terestre din Khan Younis și Rafah din apropiere.

Salvatorii care caută supraviețuitori au declarat că au găsit cratere adânci de până la nouă metri în tabăra de corturi, a raportat Al Jazeera Arabic, citând surse locale.

Martorii au descris scene haotice în zonă, cu incendii care ardeau în timp ce avioanele de recunoaștere israeliene se învârteau deasupra lor.

Oamenii erau îngropați în nisip”, a declarat un martor, Attaf al-Shaar, pentru The Associated Press. „Au fost recuperați ca părți ale corpului”.

Zeci de persoane sunt încă dispărute, iar apărarea civilă a săpat cu mâinile goale pentru a scoate oamenii”, a relatat Mansour Shouman de la Al Jazeera .

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat „ferm” un atac aerian israelian mortal asupra unei „zone umanitare sigure” declarate în sudul Fâșiei Gaza.

Pot să vă spun că secretarul general (Guterres) este profund alarmat de pierderea continuă de vieți în Gaza. El condamnă ferm atacul aerian israelian de astăzi într-o zonă desemnată de Israel pentru persoanele strămutate în Khan Younis”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric.

Utilizarea armelor grele în zone dens populate este de neconceput”, a declarat el, transmițând mesajul lui Guterres.

Reprezentantul ONU pentru pace în Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a declarat că civilii nu ar trebui să fie niciodată folosiți ca scuturi umane.

„Principiile de distincție, proporționalitate și precauție în atac trebuie să fie respectate în orice moment”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine erau Denisa și Delia, cele două tinere ucise la Constanța cu sânge rece. Concubina criminalului și fiul ei de 15 ani ar fi fost implicați

2 „Am plătit 10.000 de euro și am fost călcată în picioare” / Cum s-a transformat vacanța de vis într-un coșmar pentru o româncă

3 Două femei ucise și abandonate în Constanța, după ce ar fi fost drogate. Criminalul le-a furat apoi mașinile și le-a pus la vânzare

4 „Ce fel de interlop sunt eu, dacă voi vă speriați de mine doar patru luni?! Vreau doi ani!” / Un vasluian s-a simțit jignit pentru că a primit o pedea…

5 Întâmplarea incredibilă a unei turiste românce în Turcia. Nici măcar nu știe cum mai poate să se întoarcă în țară