Israel și Hezbollah, în prag de război. Soldații israelieni de la graniță așteaptă ordinul de invazie

Israel și Hezbollah, în prag de război. Soldații israelieni de la graniță așteaptă ordinul de invazie

Forțele de apărare ale Israelului (IDF) par să reia strategia din Fâșia Gaza și obligă mii de familii libaneze să se evacueze pe fondul bombardamentelor intense împotriva grupării Hezbollah. Între timp, trei divizii „înalt pregătite și motivate” transferate din Fâșie așteaptă ordinul de invazie, relatează El Pais.

image

Pe fondul unei escaladări fără precedent a conflictului, în care au murit deja peste 500 de oameni, Israelul a pus mii de militari în așteptare pentru o posibilă invazie terestră a Libanului.

Ultimele mișcări israeliene dezvăluie că armata a decis să pună în aplicare aceeași strategie precum în Fășia Gaza în războiul împotriva Hamas, de la 7 octombrie 2023 încoace - și anume prin avertismente telefonice, lansare de pliante, îndemnuri în mass-media și pe rețelele sociale.

Motivele pentru care IDF întăresc frontul de nord de săptămâni întregi cu trupe din Gaza sunt două în principal: punerea Hezbollah în imposibilitatea de a ataca comunitățile israeliene din apropierea graniței, respectiv prevenirea capacității de a se angaja în încleștări terestre sau chiar de a efectua o incursiune coordonată similară celei efectuate de Hamas.

Este explicația dată de locotenentul colonel Yarden, care a oferit aceste detalii în timpul unei conversații online cu mai mulți jurnaliști, duminică seara, de la postul său de la graniță.

La acel moment, avioanele de luptă israeliene se pregăteau să lanseze cel mai mare atac aerian din actualul conflict împotriva unor ținte militare din Liban. Israelul își exercită în primul rând puterea militară aeriană, însă ofițerul a declarat că IDF este în măsură să lanseze imediat o invazie terestră.

„Avem mai multe divizii de asalt foarte bine pregătite și foarte motivate, care sunt pregătite, dornice și capabile să îndeplinească această misiune”, a spus el, deși a recunoscut că guvernul trebuie să dea aprobarea finală. Astfel, prim-ministrul Benjamin Netanyahu ar putea ordona oricând invazia.

Atacurile aeriene de luni au fost preludiul unei noi faze a conflictului, a declarat șeful Forțelor Armate Israeliene, generalul Herzi Halevi, adăugând că va oferi în curând mai multe detalii. „Lovim ținte și ne pregătim pentru următoarele faze”, a spus el, referindu-se la bombardamentele menite să distrugă infrastructura construită de Hezbollah în ultimele două decenii, după ultimul conflict major cu Israelul, în 2006.

Preludiul a constat într-o săptămână de bombardamente ce au provocat zeci de morți după detonarea a mii de sisteme de comunicații portabile Hezbollah (pagere și walkie-talkie), atribuită serviciilor secrete israeliene, precum și un bombardament împotriva unui comandant superior al miliției.

„Zdrobim ce a clădit Hezbollah vreme de 20 de ani. Nasrallah rămâne singur la cârmă, unități întregi ale Forței Radwan [forțele speciale ale miliției] au fost scoase din serviciu și zeci de mii de rachete au fost distruse”, a declarat ministrul Apărării Yoav Gallant.

Israelul a relocat trupe din Fâșia Gaza

Între timp, în munții de-a lungul graniței, armata israeliană se pregătește pentru un posibil ordin de a ataca Libanul cu trupe terestre. „Avem nenumărate trupe concentrate la graniță, pregătite pentru ca guvernul să ia o decizie în privința lansării unei operațiuni la sol de amploare”, a spus ofițerul israelian reporterilor. În ultima lună, a spus el, o parte semnificativă a trupelor dislocate în Gaza au fost transferate spre granița de nord cu Libanul.

„Dacă la apogeul luptelor din Fâșie cinci divizii operau acolo, astăzi mai sunt doar două, și anume în sud. Celelalte trei divizii nu s-au evaporat. Se antrenează, se odihnesc și se pregătesc pentru orice misiune pe care guvernul ar cere armatei să o îndeplinească în teatrul de nord”, a adăugat el fără a oferi alte detalii. Se știe însă că cele trei divizii sunt formate din nu mai puțin de 15.000 de militari.

Numărul victimelor, inclusiv civile, a crescut dramatic, numai luni bilanțul depășind 490 de morți.

Hezbollah nu are o forță aeriană, dar a lansat zeci de rachete în încercarea de a arăta că mai are încă un arsenal capabil să perturbe inamicul. Pentru prima dată în conflictul actual, unele dintre aceste proiectile au lovit Cisiordania luni la o distanță de peste 60 de mile, fără a fi interceptate de apărarea aeriană israeliană.

„Sunt aproximativ 100.000 de libanezi care au fugit [din zona din jurul graniței cu Israelul] deoarece Hezbollah își folosește satele, inclusiv moscheile, spitalele, clinicile sau școlile, drept locuri de unde să lanseze rachete împotriva civililor israelieni”, a spus locotenent-colonelul, care are convingerea că militanții țin țara „ostatică”.

El este, de asemenea, convins că „făceau planuri să invadeze nordul Israelului” cu „forțele lor de elită”, a spus rezervistul veteran, care a fost dislocat încă de la începutul războiului în sectorul cel mai apropiat de coasta mediteraneană a graniței cu Libanul, unde tensiunile au crescut în ultimele zile.

De partea israeliană, sunt aproximativ 60.000 de evacuați din cauza conflictului. „Ne angajăm să aducem cetățenii noștri înapoi la casele lor. Și asta se va întâmpla când va exista un acord. Acel acord se poate concretiza acum sau după o operațiune terestră majoră”, explică Yarden, care avertizează: „Am văzut genul de distrugere și pagube din Fâșia Gaza; Sper că poporul libanez să țină cont de asta.”

Ofițerul rezumă situația actuală astfel: „Sunt mult mai puține lupte în Gaza”, unde a rămas „în cea mai mare parte un fel de război de gherilă. Sunt foarte multe forțe în nord, alături de mine, orientate spre Liban”, conchide el.

Israelul, semnale că se pregătește pentru o posibilă ofensivă terestră în Liban

Șeful Statului Major al Israelului, generalul de divizie Herzi Halevi, a anunțat că țara se pregătește pentru o operațiune terestră în interiorul Libanului pe fondul presiunii internaționale în creștere pentru a negocia un acord încetare a focului între Hezbollah și Israel.

Halevi le-a spus trupelor în timpul unei vizite în nordul Israelului: „Pregătim procesul de manevră, ceea ce înseamnă că cizmele voastre militare, cizmele voastre de manevră vor intra pe teritoriul inamicului, vor intra în sate pe care Hezbollah le-a pregătit ca mari avanposturi militare, cu infrastructură subterană, puncte de atac și rampe de lansare pe teritoriul nostru și să efectueze atacuri asupra civililor israelieni.

Comentariile lui Halevi au venit pe fondul presiunii crescânde din partea SUA pentru o pauză în luptă pe fondul unui avertisment din partea lui Joe Biden cu privire la necesitatea de a evita „războiul total” în regiune.

„Un război total este posibil”, a spus președintele SUA pentru ABC, adăugând că în același timp este de părere că există și o oportunitate „de a avea o înțelegere care poate schimba fundamental întreaga regiune”.

Generalul Uri Gordin, șeful comandamentului nordic al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), le-a spus soldaților dintr-un corp de blindate că războiul se află într-o „fază diferită” și că ar trebui să se „pregătească aprig” pentru acțiune. „Trebuie să schimbăm situația de securitate”, a spus el trupelor într-un clip difuzat la radioul armatei.

Sute de mii de oameni din sudul Libanului au fugit din calea bombelor israeliene, dar atacul de miercuri asupra Maysaara, la aproximativ 100 km nord de graniță, a alimentat temerile că Israelul ar putea declanșa atacuri puternice și asupra altor părți ale țării.

Autoritățile libaneze au anunțat miercuri că bilanțul celor trei zile de bombardamente israeliene a depășit 600 de morți și sunt mii de răniți.

Atacurile de succes ale Israelului au decimat lanțul superior de comandă al Hezbollah, însă liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, unul dintre principalii susținători ai Hezbollah, a declarat miercuri că gruparea va supraviețui morții liderilor de rang înalt, relatează Reuters.

„Forța organizațională și resursele umane ale Hezbollah sunt foarte puternice și nu vor fi afectate critic de uciderea unui comandant de rang înalt, chiar dacă aceasta este în mod clar o pierdere”, a declarat el.

Libanul își pune speranțele în SUA

Nabih Berri, președintele parlamentului libanez, a declarat că face „mari eforturi” pentru a ajunge la o soluție diplomatică între Israel și Hezbollah, în coordonare cu SUA și cu propriul său guvern. Următoarele 24 de ore vor fi decisive, a adăugat el.

Ministrul libanez de externe, Abdallah Bou Habib, a declarat că SUA este singura țară care poate pune capăt conflictului, dar și-a exprimat dezamăgirea după ce Biden s-a adresat marți ONU. Remarcile sale nu au fost „puternice” și „nu vor rezolva problema libaneză”, a spus Bou Habib.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ultima postare a Loredanei Groza...

2 Aceste imagini au apărut pe cer în Grecia...

3 Așa începe să arate „măreția” Rusiei...

4 Penibilă imagine. Selly tot un gherțoi rămâne, cu toți banii lui...

5 Câți ca ăsta mai sunt în sistemul de învățământ?