Israel: 'Biserica Înmulțirii Pâinilor și a Peștilor', incendiată de extremiști evrei
Celebrul lăcaș de cult romano-catolic 'Biserica Înmulțirii Pâinilor și a Peștilor', situat în orășelul israelian Tabgha, pe malul de nord-vest al Mării Galileii, a fost grav avariat de un incendiu joi dimineața ce ar fi fost provocat de către extremiști evrei, relatează Reuters, Xinhua și Petra.
Biserica este ridicată pe locul unde se crede că Iisus a făcut un miracol hrănind 5.000 de oameni cu cinci pâini și doi pești. Loc tradițional de pelerinaj, biserica a fost construită în anii 1980 și este în grija Ordinului Benedictin.
Un vers dintr-o rugăciune evreiască denunțând credința ''în falși dumnezei'' a fost scris cu spray roșu pe pereții bisericii, fapt ce sugerează că extremiști evrei ar fi responsabili de provocarea incendiului.
''Pompierii au sosit la fața locului și focul a fost stins, dar au fost provocate pagube importante bisericii, atât în interior, cât și în exterior'', a declarat purtătorul de cuvânt al poliției israeliene, Micky Rosenfeld.
Potrivit pompierilor, ancheta preliminară arată că flăcările au izbucnit în mai multe locuri în interiorul bisericii, o dovadă că focul a fost provocat deliberat.
''Incendierea bisericii este un act laș și josnic ce contravine valorilor fundamentale ale Israelului'', a afirmat într-un comunicat ministrul israelian al securității interne, Gilad Erdan, citat de Reuters.
Asociația ''Rabinii pentru drepturile omului'' a afirmat că din 2009 au avut loc 43 de atacuri asupra unor cimitire, biserici, moschei și mănăstiri în Israel și în teritoriile ocupate Cisiordania și Ierusalimul de Est.
Zeci de arestări au fost făcute în astfel de cazuri, dar au existat puține inculpări și condamnări. Poliția și procurorii au recunoscut faptul că, din cauza vârstei tinere a multora dintre presupușii infractori, tribunalele au fost nevoite să dea dovadă de indulgență.
Atacurile au fost condamnate de spectrul politic, deși suspecții sunt rareori prinși și judecați, notează la rândul său Xinhua.
Potrivit agenției Petra, șeful Coaliției naționale creștine palestiniene, Dimitri Dilani, a afirmat într-un comunicat că atacul asupra bisericii este o consecință a atitudinii guvernului israelian, care este responsabil de această faptă. El a invocat necesitatea sporirii protecției locurilor sfinte islamice și creștine, îndeosebi ca urmare a unui nivel fără precedent de violențe împotriva lor. AGERPRES