Islanda suspendă vânătoarea anuală de balene, ceea ce ar putea marca sfârșitul unei practici controversate

Islanda suspendă vânătoarea anuală de balene, ceea ce ar putea marca sfârșitul unei practici controversate

Guvernul islandez a anunțat că suspendă vânătoarea de balene din acest an până la sfârșitul lunii august din cauza preocupărilor legate de bunăstarea animalelor, o decizie care probabil va pune capăt acestei practici controversate, notează The Guardian.

FOTO: Shutterstock

FOTO: Shutterstock

Grupurile pentru drepturile animalelor și ecologiștii au salutat această decizie, iar Humane Society International a numit-o „o etapă importantă în ceea ce privește protejarea balenelor”.

„Am luat decizia de a suspenda vânătoarea de balene” până la 31 august, a declarat ministrul alimentației, Svandis Svavarsdottir, după ce un raport comandat de guvern a concluzionat că vânătoarea nu respectă legea islandeză privind bunăstarea animalelor.

Monitorizarea recentă a Autorității alimentare și veterinare islandeze privind vânătoarea de balene a constatat că uciderea animalelor a durat prea mult timp, pe baza principalelor obiective ale Legii privind bunăstarea animalelor.

Clipuri video șocante difuzate de autoritatea veterinară au arătat agonia unei balene în timp ce era vânată timp de cinci ore.

„Dacă guvernul și deținătorii de licențe nu pot garanta cerințele de bunăstare, aceste activități nu au niciun viitor”, a declarat ministrul.

În țară a mai rămas o singură companie de vânătoare de balene, Hvalur, iar licența sa pentru vânătoare expiră în 2023. O altă companie s-a oprit definitiv în 2020, spunând că nu mai este profitabilă.

Sezonul de vânătoare de balene din Islanda se desfășoară de la jumătatea lunii iunie până la jumătatea lunii septembrie și este puțin probabil ca Hvalur să plece pe mare atât de târziu în sezon.

Cotele anuale autorizează uciderea a 209 balene cu aripioare - al doilea mamifer marin după balena albastră - și a 217 balene minke, una dintre cele mai mici specii. Însă capturile au scăzut drastic în ultimii ani din cauza scăderii cererii pentru carnea de balenă.

Islanda, Norvegia și Japonia sunt singurele țări din lume care au continuat vânătoarea de balene în ciuda criticilor acerbe ale ecologiștilor și ale apărătorilor drepturilor animalelor.

„Nu există nicio modalitate fără cruzime de a ucide o balenă, așa că îl îndemnăm pe ministru să facă din această interdicție o interdicție permanentă”, a declarat directorul executiv pentru Europa al Humane Society International, Ruud Tombrock.

„Balenele se confruntă deja cu atât de multe amenințări serioase în oceane din cauza poluării, a schimbărilor climatice, a încurcării în plasele de pescuit și a loviturilor de navă, încât încetarea vânătorii comerciale crude de balene este singura măsură etică”.

Robert Read, șeful organizației Sea Shepherd UK, a declarat că decizia este, de asemenea, „o lovitură uriașă” pentru alte națiuni care vânează balene.

„Dacă vânătoarea de balene nu poate fi făcută fără cruzime aici... nu poate fi făcută fără cruzime nicăieri”.

„Balenele sunt arhitecți pentru ocean. Ele ajută la creșterea biodiversității, ajută la combaterea schimbărilor climatice prin faptul că influențează procesul de ciclare a carbonului”, a adăugat el.

Opoziția față de vânătoarea de balene a crescut în Islanda, majoritatea fiind acum în favoarea renunțării la această practică.

Un sondaj publicat la începutul lunii iunie a indicat că 51% dintre islandezi se opun vânătorii și 29% sunt în favoarea acesteia, cei mai mulți fiind cei cu vârste de peste 60 de ani.

Islanda a depins în mare măsură de pescuit și de vânătoarea de balene timp de secole.

Dar în ultimele două decenii, industria turismului, inclusiv tururile de observare a balenelor, a înflorit, iar cele două sectoare cheie ale economiei au interese divergente.

Japonia, de departe cea mai mare piață pentru carnea de balenă, a reluat vânătoarea comercială de balene în 2019, după o pauză de trei decenii, reducând drastic nevoia de importuri din Islanda.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”