Isărescu: Lucrarea "Minerale industriale și roci utile" conține bănci de date privind resursele de subsol ale României

Isărescu: Lucrarea "Minerale industriale și roci utile" conține bănci de date privind resursele de subsol ale României

Lucrarea 'Minerale industriale și roci utile' lansată miercuri de Banca Națională a României și Academia Română își propune scoaterea în evidență a potențialului resurselor naturale din subsolul României prin organizarea unor bănci de date privind tipurile de resurse, distribuția regională și locală a acestora și calitățile lor utilitare, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia lansării volumului.

"Această lucrare își propune scoaterea în evidență a potențialului resurselor naturale din subsolul României prin organizarea unor bănci de date privind tipurile de resurse, cu distribuție regională și locală a acestora și calitățile lor utilitare. (...) Eu văd această lucrare ca fiind de o deosebită importanță, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, pentru că a cunoaște și a valorifica resursele minerale ale subsolului românesc constituie un fundament pentru elaborarea oricărei strategii naționale de dezvoltare a țării, strategie care a devenit pentru Academia Română un obiectiv prioritar", a subliniat Isărescu.

El a ținut să reamintească faptul că România împlinește în curând 100 de ani de la Marea Unire și încă nu are o infrastructură de transport adecvată. "În curând împlinim 100 de ani de la Marea Unire și Bucureștiul încă nu are o centură onorabilă, pe care să poți să mergi, nici cel puțin între DN1 și autostrada A1, iar Budapesta are una dintre cele mai frumoase centuri de autostrăzi pe care le-am văzut în Europa", a mai spus guvernatorul BNR.

Lucrarea 'Minerale industriale și roci utile', coordonată de profesor-doctor Emil Constantinescu, membru în Boardul Academiei Mondiale de Artă și Știință și profesor-doctor Nicolae Anastasiu, membru al Academiei Române, reprezintă primul volum din trilogia 'Resursele minerale ale României'.

'Cartea, tipărită de Editura Academiei Române,  în condiții grafice deosebite, se adresează agenților economici din companiile de stat și private implicate în explorarea și valorificarea resurselor minerale, specialiștilor angajați în elaborarea unor proiecte de cercetare pentru industriile care prelucrează materii prime minerale, factorilor de decizie din administrația publică centrală și locală, cercetătorilor, profesorilor și studenților din domeniul științelor naturii, științelor tehnice și umaniste, precum și tuturor persoanelor interesate în cunoașterea patrimoniului național', se arată într-un comunicat al BNR transmis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit documentului, această lucrare poate constitui un fundament pentru elaborarea unei strategii naționale de dezvoltare a României, plecând de la cunoașterea și valorificarea resurselor minerale ale subsolului românesc, pe care Academia Română și-a asumat-o ca un obiectiv prioritar.

AGERPRES/(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”