Isărescu, despre Legea salarizării: Nu avem încă o claritate asupra impactului; mai trebuie să facem evaluări
Banca Națională a României nu are încă o imagine clară cu privire la impactul pe care îl va avea Legea salarizării și de aceea sunt necesare evaluări ca să vedem cum acționează și alți factori, a declarat luni guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
"Specialiștii băncii naționale analizează impactul Legii salarizării, dar comunicatul surprinde aceste aspecte în câteva paragrafe, subliniind faptul că mai degrabă suntem, pe de o parte, în fața unui impact care va acționa în sensul influențării inflației, iar pe de altă parte avem încă multe incertitudini. Deci, ca să facem în momentul actual o sumă a lor, o sumă algebrică, ca să spunem așa, intrăm mai degrabă în zona incertitudinilor. Nu avem încă o claritate deplină asupra impactului. Mai trebuie să facem evaluări și să vedem cum acționează și alți factori", a spus Mugur Isărescu.
Potrivit comunicatului BNR, cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva continuării creșterii ratei anuale a inflației în viitorul apropiat, în condițiile plasării ei pe o traiectorie ușor superioară celei evidențiate de prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflației din mai 2017, inclusiv în cazul ratei anuale a inflației de bază.
'Incertitudinile și riscurile asociate acestei perspective sunt însă influențate de evoluții din mediul intern și din cel extern. Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale și a celei de venituri, inclusiv în contextul recentelor inițiative legislative în acest domeniu. Pe plan extern, relevante rămân incertitudinile și riscurile legate de creșterea economică în zona euro și pe plan global, mai ales în contextul negocierilor pentru Brexit și al politicilor economice ale administrației SUA, dar și de deciziile principalelor bănci centrale (BCE, FED)', conform Băncii Naționale.
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, luni, menținerea dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit, se arată într-un comunicat al băncii centrale.
De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar. Dobânda de politică monetară a rămas nemodificată din luna mai a anului 2015.
AGERPRES