Isărescu: Ar fi o eroare să cedăm tentației pentru măsuri temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung
Ar fi o eroare să ignorăm lecțiile crizei internaționale, cedând tentației pentru măsuri cu consecințe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung, a declarat, miercuri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României /BNR/, în cadrul evenimentului de lansare a emisiunii numismatice '150 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand I'.
'Dacă perioada ajustărilor economice pare să se fi încheiat pentru România, misiunea viitoare a politicilor economice este aceea de a păstra echilibrele restaurate cu atâta trudă, de a da dovadă de prudență și măsură în dozarea deciziilor viitoare, deplasând, totodată, accentul spre reforme structurale de natură să amplifice potențialul de creștere a economiei românești. Ar fi o eroare să ignorăm lecțiile crizei internaționale și experiențele noastre, cedând tentației pentru măsuri cu consecințe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung. Nu există substitut la politicile macroeconomice echilibrate corect implementate și corect explicate. Această perspectivă pe termen lung impune ca în centrul politicilor economice să se afle nu numai managementul cererii agregate, ci și obiectivele stabilității macroeconomice, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea competitivității economice românești', a afirmat Isărescu.
Oficialul BNR a menționat, totodată, că, în urma măsurilor de restabilire a echilibrelor macroeconomice, România a reușit să corecteze o serie de indicatori.
'Politicile fiscale și salariale pro-ciclice, precum și evoluția greu de controlat a creditului în valută, au accentuat creșterea economică la limita supra-încălzirii, reversul constituindu-l acumularea de dezechilibre macroeconomice considerabile. Eforturile perseverente de după 2009 de restabilire a echilibrelor macroeconomice derulate împreună cu partenerii internaționali au fost dureroase ca orice proces de ajustare, dar au dat roade. Deficitul de cont curent a fost corectat de la peste 13%, cât era în 2007, la valori de sub 1%, în prezent. Inflația medie anuală a coborât la minime istorice, de la peste 9-10%, cum era înainte de 2009. Pe acest fond, ratele de dobândă la credite s-au redus la minime istorice. Efortul susținut de consolidare fiscală a condus nu doar la eliminarea deficitului excesiv, ci și la atingerea obiectivului pe termen mediu, de deficit structural de 1%, la sfârșitul anului trecut', a spus Guvernatorul BNR.
BNR a lansat, începând de miercuri, în circuitul numismatic, un set de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat) și o monedă din argint dedicate împlinirii a 150 de ani de la nașterea regelui Ferdinand. Monedele din set au o valoare nominală de 100 de lei, 10 lei și, respectiv, 1 leu, au forma rotundă, diametre de 21 de milimetri, 37 de milimetri, respectiv 37 de milimetri, și cant zimțat.
Aversul monedelor redă imaginea ansamblului Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, inscripția în arc de cerc 'ROMANIA', valoarea nominală a fiecăreia, stema României și anul de emisiune '2015'.
Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint și din tombac cuprat), prezintă portretul regelui Ferdinand I, anii între care a trăit '1865', '1927' și inscripțiile în arc de cerc 'FERDINAND I' și 'REGE AL ROMANIEI'.
Caracteristicile tehnice și descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intră în componența setului de trei monede.
Monedele din aur, din argint și din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de monede și monedele din argint vor fi însoțite de broșuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central.
Tirajul pentru această emisiune este de 150 seturi monede (din aur, argint și tombac cuprat) și 250 monede din argint.
Prețurile de vânzare sunt 1.950 lei, fără TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare, și 330 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare.
Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de monede și a monedelor din argint se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.
Tot în cadrul evenimentului de lansare a emisiunii numismatice, BNR a organizat, miercuri, la sediul instituției, dezbaterea asupra albumului 'Lucrări publice în vremea Regelui Ferdinand', lucrare realizată de către Nicolae Șt. Stoica. AGERPRES