Ironia sorții/Articol publicat de Nature, în care sunt semnalate „fraudele științifice” ale geneticianului Gregg Semenza, laureat Nobel, cel care a care a descoperit HIF, molecula activată de Roxadustat

Ironia sorții/Articol publicat de Nature, în care sunt semnalate „fraudele științifice” ale geneticianului Gregg Semenza, laureat Nobel, cel care a care a descoperit HIF, molecula activată de Roxadustat

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu indică un articol din „Nature” care a fost publicat exact în ziua în care Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce aceasta a picat un test antidoping la US Open 2022, fiind depistată cu substanța Roxadustat.

Funeriu subliniază „ironia sorții”, pentru că articolul demască așa zise „fraude științifice” pe care le-ar fi comis unul dintre laureații premiului Nobel, geneticianul Gregg Semenza, cel care a descoperit HIF – molecula activată de Roxadustat, compusul depistat și la Simona Halep.

El mai arată că în descoperirile legate de HIF (factorul care induce hipoxia), Mircea Ivan – fără nicio legătură cu Gregg Semenza – a găsit HIF prolyl hidroxylazele care sunt inhibate de Roxadusta.

„(…) Mircea Ivan, lucrând în alt laborator, fără legătură cu Semenza, a avut un rol central: a descoperit HIF prolyl hidroxylazele care sunt inhibate de roxadustat). HIF prolyl hidroxylasele descoperite de Mircea sunt, de fapt, senzorii oxigenului celular. HIF, descoperit de Semenza, e real, existența sa nu e pusă în cauză de fraudele lui Semenza. O altă ironie a sorții este că Mircea Ivan a fost propus pentru românul anului în 2019, ieşind după doamna Halep, dar înaintea preşedintelui Iohannis”, a scris pe contul de facebook Daniel Funeriu.

În cadrul articolului din „Nature” se face referire la mai multe materiale de cercetare realizate în colaborare cu Gregg Semenza, laureat al premiului Nobel pentru genetică, care sunt anchetate de către editori după ce detectivii de pe internet au exprimat îngrijorări cu privire la integritatea imaginilor din lucrări. Revistele au retras deja, au corectat sau și-au exprimat îngrijorarea cu privire la 17 materiale apărute în ultimul deceniu, iar altele investighează problemele legate de integritatea imaginilor și a datelor din alte studii de cercetare.


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…