Irina Vlah, fostă guvernatoare prorusă a regiunii Găgăuzia, candidează la funcția de președinte al Republicii Moldova

Irina Vlah, fostă guvernatoare prorusă a regiunii Găgăuzia, candidează la funcția de președinte al Republicii Moldova

Irina Vlah, fosta guvernatoare a regiunii proruse Găgăuzia, aspiră la funcția de președinte al Republicii Moldova, anunțând miercuri că va candida în calitate de candidat independent la alegerile prezidențiale din toamna acestui an.

Irina Vlah candidează la alegerile prezidențiale. FOTO: Arhivă

Irina Vlah candidează la alegerile prezidențiale. FOTO: Arhivă

,,Anunț oficial că voi candida la funcția de președinte al Republicii Moldova în calitate de candidat independent. Programul meu electoral se va axa strict pe problemele concrete ale oamenilor și pe soluții pentru ele. Cunosc aceste probleme deoarece permanent sunt alături de cetățenii noștri. Împreună cu ei, știu ce-i doare și ce așteptări au”, a declarat Irina Vlah.

Irina Vlah a criticat apropierea legăturilor cu NATO, creșterea bugetului pentru apărare, solicitând consolidarea statutului de neutralitate al statului.

,,Oficialii de rang înalt fac declarații despre necesitatea aderării la NATO. Toate inițiativele privind consolidarea statutului nostru de neutralitate și recunoașterea sa la nivel international sunt blocate”, a mai afirmat ex-guvernatoarea Găgăuziei, citind discursul său de pe foaie atât în limba română, cât și cea în rusă.

Susținătoarea lui Putin

În noiembrie anul trecut, aceasta a fondat ,,Platforma Moldova”, decizie anunțată la câteva luni după ce a rămas fără funcția de guvernatoare a regiunii proruse, expirându-i cel de-al doilea mandat.

Irina Vlad s-a aflat timp de opt ani la conducerea UTA Găgăuzia, începând cu anul 2015. În perioada anilor 2005-2015 a fost deputat în Parlamentul moldovean, figurând pe listele Partidului Comuniștrilor din Republica Moldova (PCRM), iar la sfârșitul anului 2014 a decis să părăsească formațiunea PCRM.

De-a lungul anilor, aceasta a fost apropiată socialistului și ex-președintelui țării, Igor Dodon, dar a avut și întrevederi cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Iar în timpul campaniilor electorale privind alegerea guvernatorului Găgăuziei, Irina Vlah avea mesaje precum: ,,Să fim aproape de Rusia este în puterile noastre”.

Alegerile prezidențiale, în toamna 2024

Până acum, mai multe persoane au anunțat că vor candida la alegerile prezidențiale din țara vecină, printre ele numărându-se actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi , fostul președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, ex-premierul, Vlad Filat, condamnat pentru acte de corupție și ex- procurorul general al țării vecine, Alexandr Stoianoglo, care figurează în dosare penale și este susținut de PSRM.

Scrutinul prezidențial va fi organizat în data de 20 octombrie, zi în care în Republica Moldova va avea loc și plebiscitul pe tema aderării la UE, un proiect de hotărâre în acest sens fiind votat la ședința din data de 16 mai a Parlamentului de la Chișinău.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii