Irimescu despre criza laptelui: Comerciantul nu a înțeles semnalul pieței

Irimescu despre criza laptelui: Comerciantul nu a înțeles semnalul pieței

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marți, referindu-se la nemulțumirile producătorilor de lapte, că aceștia nu au cui să își vândă produsele, că piața de profil este blocată în România din cauza unei crize internaționale în domeniu, precizând, însă, că nici comercianții din țară nu au înțeles semnalul pieței și nu au scăzut prețurile corespunzător cu reducerea acestora la producător.

"Eu nu cumpăr, de când am ajuns în România, lapte sub 4,50 lei în magazin și am venit în noiembrie. Ce s-ar fi întâmplat dacă prețul se reducea, ca și prețul la producător, măcar cu 40%? Eu mergeam în magazin și, în loc să cumpăr un litru, cumpăram doi. Chestiunile sunt foarte simple: piața nu funcționează, aici e problema, de aceea legea pe care a adoptat-o Parlamentul are un rol foarte important. Din păcate, comerciantul nu a înțeles semnalul pieței. Ar trebui ca în momentele acestea grele să fie comerciantul alături de noi. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru. Îmi pare rău că o spun, dar asta e realitatea", a afirmat Irimescu, la o dezbatere organizată de PNL despre impactul aprobării Legii privind comercializarea produselor alimentare în societatea românească.

El a dat exemplul Germaniei, spunând că, într-un context similar, în această țară prețul la consumator s-a redus corespunzător cu cel de la producător.

"La noi nu se întâmplă lucrul acesta. (...) Suntem pe o piață unde nu e la îndemâna producătorului să regleze prețul și nici a statului. Piața nu se autoreglează dintr-un blocaj. De aceea e atât de necesară această lege și de aceea Guvernul a susținut-o. (...) Tare ne-am bucura dacă și în România s-ar întâmpla un fenomen similar în care dacă măcar suferă producătorul să se regăsească la consumator această diferență de preț. Sigur, e piață liberă, e greu să intervii, dar mi-am exprimat speranța ca și consumator din România în ceea ce privește aplicarea legii pe care Parlamentul a adoptat-o", a arătat ministrul.

El a explicat că această criză a laptelui, alături de cea a cărnii de porc, este cauzată de embargoul Federației Ruse.

"Sigur, nu e piața rusă singura care absoarbe. Eu sunt convins și cred în agricultură. Agricultura e viitorul. E adevărat că e o conjunctură extrem de nenorocită în această perioadă, vă înțeleg perfect. E adevărat că s-a întârziat cu cel puțin două luni plata fondurilor europene pentru agricultură, plățile directe în principal, dar ar fi normal ca fermierul să fie cel care este performant, să nu aștepte subvenția. Eu m-aș bucura ca subvenția să vină ca un sprijin suplimentar pentru a vă permite să achiziționați tehnologie ultramodernă, să fiți ultra-competitivi. (...) Subvențiile europene sunt destinate tocmai pentru a compensa faptul că aplicați norme foarte înalte în agricultură", a punctat Irimescu.

Pe de altă parte, demnitarul a declarat că agricultura merge bine în România și că țara are capacitatea de a produce legume de foarte bună calitate.

"Sunt foarte multe voci care au spus: dezastrul din agricultură. Este o chestiune aruncată prin presă cu care nu sunt absolut deloc de acord. Ați văzut și dumneavoastră cât de bine arată câmpurile. Agricultura merge la nivel de fermier foarte bine. Sigur, există o întârziere în ceea ce privește plata la nivelul fondurilor europene și naționale, dar agricultura nu este un dezastru", a adăugat ministrul.

Acesta a arătat că procentul fructelor importate reprezintă 30% din producția românească, iar al legumelor 20%, Irimescu spunând că "situația nu este atât de gravă, pe ansamblu".

"Sigur, pe perioada sezonului rece, România încă nu poate să asigure, dar, de ce nu, va fi un stimulent pentru cei care produc în sere. E adevărat, de exemplu la tomate, Turcia este imbatabilă pentru că în Antalya sunt temperaturi care nu coboară niciodată sub 10 grade, iar pe perioada verii cei mai buni la tomate sunt italienii și ungurii, ca preț", a mai spus ministrul agriculturii.

AGERPRES/(A — autor: Cătălin Alexandru, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…