Iranul îşi pregăteşte riposta pentru asasinarea lui Fakhrizadeh, considerat părintele programului nuclear iranian
Deputaţii iranieni au semnat în unanimitate un apel la răzbunarea savantului Mohsen Fakhrizadeh, asasinat vineri, cerând adoptarea unei legi prin care Iranul să înceteze să autorizeze inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP şi The Times of Israel.
Teheranul reflecta duminică la riposta pe care să o dea asasinării, atribuită Israelului, a unui eminent fizician nuclear iranian, căruia autorităţile i-au adus un omagiu religios special înainte de înhumarea sa prevăzută pentru luni.
În parlament, deputaţii au semnat în unanimitate un apel la răzbunarea omului de ştiinţă. Într-un comunicat, ei cer de asemenea adoptarea unei legi prin care Iranul să înceteze să autorizeze AIEA să inspecteze instalaţiile sale nucleare.
Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis vineri într-un atac cu vehicul-capcană, urmat de focuri de armă asupra maşinii sale, potrivit Ministerului Apărării iranian, care a prezentat victima drept şeful Departamentului său de cercetare şi inovaţie, însărcinat în special cu "apărarea antiatomică".
Israelul l-a prezentat drept şeful unui program nuclear militar secret, căruia Teheranul i-a negat întotdeauna existenţa.
După o ceremonie specială în două din principalele lăcaşuri sfinte şiite în Iran - la Machhad, în nord-est, şi Qom, în centru - corpul său urma să treacă prin mausoleul imamului Khomeiny, la Teheran, pentru o nouă omagiere. Potrivit televiziunii de stat, înhumarea este prevăzută pentru luni la Qom.
Iranul a acuzat Israelul că ar fi în spatele morţii lui Fakhrizadeh.
Preşedintele Hassan Rouhani a afirmat că statul israelian a căutat să semene "haos" şi a promis o ripostă "la momentul potrivit". Dar el a avertizat de asemenea că Iranul nu va cădea în "capcana" întinsă lui de Israel.
După anunţarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale americane, Rouhani şi-a înmulţit semnalele de deschidere, exprimându-şi voinţa de a salva ceea ce se poate din acordul nuclear.
Acest pact internaţional oferă Teheranului o relaxare a sancţiunilor internaţionale în schimbul garanţiilor, verificate de AIEA, destinate să ateste natura exclusiv paşnică a programului său nuclear.
Preşedintele american Donald Trump a retras unilateral SUA din acest acord în 2018, la trei ani încheierea la Viena a acestui pact, pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a încetat să-l combată.
Sancţiunile impuse sau reimpuse de Washington au aruncat economia iraniană într-o violentă recesiune şi a determinat Iranul să suspende aplicarea celor mai multe din angajamentele sale, dar nu şi accesul consimţit al inspectorilor AIEA.
Biden a spus că vrea ca SUA să revină în acordul de la Viena.
Dar el va dispune de puţin timp între preluarea atribuţiilor sale ( în 20 ianuarie) şi alegerile prezidenţiale iraniene (18 iunie) la care conservatorii sunt consideraţi favoriţi după victoria lor zdrobitoare în alegerile legislative din februarie în defavoarea alianţei moderaţilor şi reformatorilor care îl susţine pe Rouhani.
Duminică dimineaţa, preşedintele parlamentului, Mohammad-Bagher Ghalibaf, a pledat pentru o "reacţie forte" susceptibilă să asigure "descurajare" şi "răzbunare".
Un comunicat semnat de toţi deputaţii consideră că "cea mai bună soluţie" în faţa actelor "terorismului şi sabotajului" din partea Israelului, a SUA şi aliaţilor lor este de a "relansa glorioasa industrie nucleară a Iranului" încetând să aplice protocolul adiţional al AIEA.
În termenii acordului de la Viena, Teheranul a acceptat să se plieze exigenţelor acestui document prevăzând un acces nelimitat al inspectorilor AIEA la instalaţiile sale nucleare, chiar înainte de ratificarea sa de parlament.
De vineri, cei mai mulţi conservatori radicali iranieni cer interzicerea inspecţiilor Agenţiei.
"Nu doar că vom interzice vizitele lor, ci şi întrevederile lor cu experţi sau oameni de ştiinţă", a declarat astfel deputatul Mahmoud Nabavian agenţiei Tasnim.
Potrivit lui, Fakhrizadeh a putut fi "identificat" de "inamic", fie prin "munca serviciilor de informaţii", fie prin "întrevederi" pe care le-ar fi putut avea cu AIEA şi trebuie "tăiate toate căile" care permit ca oameni de ştiinţă iranieni să poată fi luaţi ca ţinte.
Dar Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Organizaţiei iraniene a energiei atomice, a declarat sâmbătă agenţiei oficiale Irna că problema accesului inspectorilor trebuie decisă "la cele mai înalte niveluri", lăsând să se înţeleagă că ea nu este de resortul deputaţilor.
Într-un violent editorial, jurnalul ultraconservator Kayhan a cerut să fie atacat portul israelian Haifa astfel încât "să i se distrugă total infrastructurile sale" şi să facă numeroşi morţi dacă se "dovedeşte" că Israelul este în spatele morţii lui Fakhrizadeh.AGERPRES