Iranul avertizează că Arabia Saudită și Kuweitul vor fi afectate de scăderea prețului petrolului pe plan mondial

Iranul avertizează că Arabia Saudită și Kuweitul vor fi afectate de scăderea prețului petrolului pe plan mondial

Președintele iranian Hassan Rouhani a avertizat marți că statele care se află în spatele scăderii prețului petrolului vor regreta această decizie, iar Arabia Saudită și Kuweitul vor fi afectate, alături de Iran, de reducerea cotației barilului de țiței pe plan mondial, transmite Reuters.

'Cei care au planificat scăderea prețului petrolului în detrimentul altor state vor regreta această decizie. Dacă Iranul va avea de suferit din cauza reducerii cotației barilului de țiței, știm că și alte state producătoare de țiței, cum ar fi Arabia Saudită și Kuweitul, vor suferi mai mult decât Iranul', a afirmat Hassan Rouhani într-un discurs rostit la Televiziunea Națională.

Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis recent să-și mențină nemodificat nivelul producției. În timp ce unele state membre au declarat că ar dori ca OPEC să-și reducă producția, cel mai important membru al Organizației, Arabia Saudită, nu este în favoarea unei diminuări, dând naștere la speculații că este mai interesată în păstrarea cotei de piață decât în stabilizarea prețurilor.

OPEC, o organizație care grupează 12 state membre (inclusiv Iran, Arabia Saudită și Kuweit), furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial.

Cotația barilului de țiței Brent a coborât marți sub pragul de 46 de dolari, pentru prima dată după luna aprilie 2009, analiștii avertizând că noi scăderi sunt posibile, pe fondul excesului de ofertă și a cererii modeste.

În jurul orei 9,00 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, cotația barilului de țiței Brent cu livrare în luna februarie a scăzut la 45,36 dolari, în timp ce în SUA cotația barilului de țiței a coborât sub 45 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna aprilie 2009.

Analiștii de la Goldman Sachs estimează că în primul semestru din acest an cotația barilului de țiței se va situa la aproximativ 40 de dolari, preț la care investițiile în industria gazelor de șist din SUA vor fi întârziate. Producția companiilor care exploatează zăcămintele de șisturi bituminoase din America de Nord a crescut furnizarea de gaze și petrol, stimulând reducerea prețului.

De asemenea, încetinirea cererii pe plan global și aprecierea dolarului față de alte monede au dus la scăderea prețului țițeiului.

Prețul țițeiului, care a scăzut cu peste 50% față de iunie 2014, a afectat multe companii energetice. Dacă prețul barilului de țiței rămâne la aproximativ 55 de dolari, companiile energetice vor fi puternic lovite, ceea ce va afecta investițiile, avertiza săptămâna trecută agenția de evaluare financiară Moody's.

În timp ce pe partea ofertei producția de petrol a Rusiei a atins un nivel record, iar exporturile de petrol ale Irakului au revenit la nivelul din anii 1980, cererea de petrol este scăzută, în condițiile în care Europa se confruntă cu o criză a datoriilor, în Asia economia chineză încetinește, iar Japonia se confruntă cu recesiunea.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…