Iranianul care a inspirat pelicula „Terminalul” a murit. El a locuit timp de 18 ani în aeroportul Charles de Gaulle din Paris

Iranianul care a inspirat pelicula „Terminalul” a murit. El a locuit timp de 18 ani în aeroportul Charles de Gaulle din Paris

Bărbatul care a inspirat filmul de succes „Terminalul”, cu actorul Tom Hanks în rolul principal, a murit, după ce a suferit un atac de cord pe aeroportul parizian pe care l-a numit „acasă” vreme de 18 ani, relatează Daily Mail .

Mehran Karimi Nasseri a trăit pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris din 1988 până în 2006.

Mehran Karimi Nasseri, care a inspirat pelicula „Terminalul”, a murit. FOTO AFP

Mehran Karimi Nasseri a locuit pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris din anul 1988 până în 2006, inițial din pricina faptului că nu avea acte de rezidență, ulterior ca urmare a propriei hotărâri.

După ce a petrecut câțiva ani într-un adăpost din Paris, Nasseri se întorsese recent și se stabilise în terminalul 2F.

Poliția și o echipă medicală au fost chemați la terminal, sâmbătă, pe fondul informațiilor că bărbatul a suferit un atac de cord. El nu a putut fi salvat, a afirmat un reprezentant al autorității aeroportuare din Paris.

Iranianul, despre care se crede că s-a născut în anul 1945, nu avea acte de rezidență când a ajuns pentru prima dată în Franța, astfel că a rămas blocat în aeroport.

În fiecare an, el a dormit pe o bancă roșie și s-a împrietenit cu angajații aeroportului, a scris zilnic în jurnalul său, a citit reviste și a privit călătorii care treceau prin terminal.

Angajații l-au poreclit Lord Alfred și devenise o mini celebritate în rândul pasagerilor.

După povestea sa a fost făcut filmul „Terminalul”, cu Tom Hanks, și un alt film francez.

În cele din urmă, voi părăsi aeroportul", a afirmat el pentru Associated Press în anul 1999.

Dar încă aștept un pașaport sau o viză de tranzit”, a mai adăugat Nasseri.

Iranianul a locuit pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris din anul 1988 până în 2006.  FOTO AFP

Iranianul a locuit pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris din anul 1988 până în 2006. FOTO AFP

Bărbatul nu a dorit să părăsească aeroportul

Nasseri s-a născut în Soleiman, o zonă a Iranului aflată la acea vreme sub jurisdicție britanică, dintr-un tată iranian și o mamă britanică. A plecat din Iran pentru a studia în Anglia în anul 1974. Când s-a întors, a afirmat că a fost închis pentru că a protestat împotriva șahului și a fost expulzat fără pașaport.

Investigațiile ulterioare au sugerat că, de fapt, nu a fost niciodată alungat din Iran.

A cerut azil politic în mai multe țări din Europa. Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați din Belgia i-a oferit acreditare de refugiat, dar el a spus că servieta lui care conținea certificatul de refugiat a fost furată într-o gară din Paris.

Autoritățile franceze l-au arestat ulterior, însă nu l-au putut deporta fiindcă nu avea documente oficiale. A ajuns la Charles de Gaulle în luna august a anului 1988 și a rămas.

Când a primit în cele din urmă documentele de refugiat, iranianul și-a descris surprinderea și nesiguranța cu privire la părăsirea aeroportului.

Nasseri a refuzat să semneze documentele și a mai rămas acolo pentru o perioadă de timp până când a fost internat într-un spital în anul 2006. Bărbatul a locuit ulterior într-un adăpost din Paris.

Atât Franța, cât și Belgia i-au acordat lui Nasseri rezidență de-a lungul anilor, dar se pare că a fost supărat fiindcă l-au inclus pe listă ca iranian, mai degrabă decât britanic, și dorea ca ei să i se adreseze pe numele lui preferat, Sir Alfred Mehran.

Cei care s-au împrietenit în aeroport cu acesta au afirmat că anii petrecuți acolo i-au afectat starea mintală. Un agent din aeroport l-a comparat cu un prizonier incapabil „să trăiască în exterior”.

Povestea sa a inspirat filmul regizat de Steven Spielberg, „Terminalul”, precum și filmul francez „Pierdut în tranzit”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”