Iran: Preşedintele Raisi exclude o întâlnire cu Biden privind acordul nuclear şi acuză europenii că nu şi-au respectat promisiunile

Iran: Preşedintele Raisi exclude o întâlnire cu Biden privind acordul nuclear şi acuză europenii că nu şi-au respectat promisiunile

Preşedintele ales al Iranului, ultraconservatorul Ebrahim Raisi, a declarat luni, la prima sa conferinţă de presă după alegeri, că nu va autoriza ''negocieri de plăcere'' în dosarul nuclear, refuzând totodată orice întâlnire bilaterală cu preşedintele american Joe Biden, în timp ce s-a arătat deschis faţă de o normalizare a relaţiilor Iranului cu rivalul său regional, Arabia Saudită, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

Ebrahim Raisi, în vârstă de 60 de ani, un critic strident al Occidentului, îi va succeda pe 3 august pragmaticului Hassan Rouhani, în timp ce Iranul încearcă să ajungă cu statele occidentale la o înţelegere privind reaplicarea acordului nuclear semnat în 2015 şi din care Statele Unite, prin decizia fostului preşedinte Donald Trump, s-au retras în 2018 şi au reinstituit împotriva Iranului sancţiuni ce au afectat sever economia acestei ţări. Teheranul a răspuns de atunci prin încălcări succesive ale angajamentelor asumate în acord şi a depăşit limitele de îmbogăţire a uraniului.

Întrebat de un jurnalist american la conferinţa de presă dacă intenţionează să se întâlnească cu preşedintele Joe Biden pentru a soluţiona această problemă, Raisi a răspuns scurt: ''Nu !''.

''Susţinem negocierile care garantează interesele noastre naţionale (...) America trebuie să revină imediat în acord şi să-şi îndeplinească obligaţiile prevăzute în înţelegere'', a indicat preşedintele ales. Washingtonul ''a încălcat JCPOA (acordul nuclear) şi nici europenii nu şi-au respectat promisiunile'', a completat el făcând referire la incapacitatea Marii Britanii, a Franţei şi Germaniei (care sunt parte a acestui acord alături de China şi Rusia) de a contracara sancţiunile americane.

Fost şef au autorităţii judiciare, Ebrahim Raisi a susţinut că a ''apărat mereu drepturile omului'', în contextul în care SUA şi mai multe ONG-uri occidentale îl acuză că este responsabil pentru torturi şi execuţii sumare, printre alte delicte, pe parcursul îndelungatei sale cariere în sistemul judiciar. Mai mult, întrebat despre această chestiune la conferinţa de presă, el le-a transmis occidentalilor să privească la propriile lor ''încălcări'' ale drepturilor omului.

În Iran preşedintele are prerogative limitate, cea mai mare parte a puterii fiind în mâinile ghidului suprem, ayatolahul Ali Khamenei, acestuia din urmă revenindu-i deciziile finale în numeroase chestiuni, inclusiv în sectorul nuclear.

Statele vecine Iranului din zona Golfului consideră că acordul nuclear nu trebuie separat de programul iranian de rachete balistice, ele acuzând comportamentul ''destabilizator'' al Iranului în Orientul Mijlociu, unde Iranul şi Arabia Saudită se confruntă prin interpuşi în Irak şi în războiul din Yemen.

Legat de aceasta, Raisi a împărtăşit la conferinţa sa de presă poziţia lui Khamenei, şi anume că ''activităţile regionale ale Iranului şi programul de rachete balistice'' nu sunt negociabile. Totuşi, el s-a declarat favorabil normalizării relaţiilor cu Arabia Saudită, relaţii întrerupte în 2016. ''Redeschiderea ambasadei saudite nu este o problemă pentru Iran'', a indicat preşedintele ales, dar a insistat ca Arabia Saudită să se retragă din Yemen. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”