ÎPS Teodosie, atac la familia lui Bănescu: „Are nevoie de rugăciune, Dumnezeu să-l ajute!“ Ce spune despre soția purtătorului de cuvânt al BOR
Atacat voalat de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, în polemica privind posibilitatea sărbătoririi Paștelui la aceeaşi dată şi de ortodocşi, dar şi de catolici, ÎPS Teodosie îi dă replica. Arhiepiscopul Tomisului o aduce în discuție pe soția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei și spune că Bănescu are nevoie de rugăciune.
ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului FOTO Călin Gavrilaș
Ierarhul a spus că Vasile Bănescu, fost student de-ai săi, se află la o a doua căsătorie, iar soția sa este împotriva religiei. Conform r eplicaonline.ro , declarațiile au fost făcute vineri, de Izvorul Tămăduirii, la mănăstirea Dervent, acolo unde a oficiat Sfânta Liturghie.
„Nu știu ce vrea să spună. Este un om vrednic de compătimire, care are nevoie de rugăciune. El nu se roagă, de aceea vorbește chiar împotriva bisericii, nu reprezintă biserica și îmi pare rău. Într-o vreme venea foarte des la noi, la Simpozioane și arăta foarte familiar, așa a fost și în facultate. Cred că este un accident în viața lui, în mintea lui. Are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei și atunci ce să aștepți dintr-o atmosferă de familie foarte controversată? Dumnezeu să-l ajute, ne rugăm pentru el. Nu există anomalii. Calendarele sunt stabilite de bisericile autocefale, nu de mine. Nu vorbesc împotriva bisericii niciodată, dar vorbesc împotriva minciunii. Doamne ajută!”
Un nou atac la ÎPS Teodosie. Vasile Bănescu: „Zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis“
Joi, 20 aprilie, Vasile Bănescu a revenit cu un nou atac la ÎPS Teodeosie, în contextul controversei iscate în legătură cu propunerea ca bisericile Catolică și Ortodoxă să celebreze Paștele în aceeași perioadă. Teodosie s-a opus vehement acestei idei.
Bănescu l-a criticat voalat pe Teodosie și în urmă cu două zile, când a spus că acesta trebuie ”să ascundă cât mai puține schelete în dulap, să recunoască onest elefantul strecurat în cameră și caii troieni din discursul public ideologizat; să nu contrazică niciodată realitatea, să nu se certe cu evidența, evitând astfel ipostaza jenantă a antipaticului și recidivistului personaj Gică Contra”.
De această dată, într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, purtătorul de cuvânt al BOR, a spus că autenticii intelectuali creștini, laicii implicați onest în viața comunității religioase au datoria creștinească de a reacționa în polemica iscată între susținătorii și detractorii inițiativei.
„Catolicii n-au lumina cea adevărată“
Disputa dintre Bănescu și ÎPS Teodosie are loc în contextul dezbaterii privind data sărbătoririi Paștelui, după ce Teodor Baconschi și Adrian Papahagi au propus ca ortodocșii să petreacă Paștele odată cu catolicii și protestanții. ÎPS Teodosie s-a opus vehement.
"S-a trezit și ÎPS Teodosie să spună chestii în genul lui - catolicii n-au lumina cea adevărată și lumina aia nu se aprinde decât în conformitate cu calendarul ortodox. Genul ăsta de trogloditisme prinde la o anumită categorie de populație”, spune Paleologu.
„Lumina care coboară la noi e realitate nu e simbol“
ÎPS Teodosie respinge categoric ideea calculării datei Învierii Domnului (Paștele) după calendarul gregorian, așa cum cer unii intelectuali și oameni ai Bisericii.
Într-o conferință de presă ținută luni, 10 aprilie, la Palatul Arhiepiscopal din Constanța, ÎPS Teodosie a vorbit despre propunerea ca data Paștelui să fie recalculată conform calendarului gregorian.
„Adevărat este că noi sărbătorim Paștele după calendarul neîndreptat, că așa a hotărât Sinodul de la 1923, de la Constantinopol, când s-a îndreptat calendarul în parte de Răsărit. În parte de Apus s-a îndreptat calendarul în secolul al XVII-lea. Dar, acolo este Paștele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Au alții Sfântă Lumină? N-au. Toți se adună la lumina ortodocșilor și strigă Adevărata Lumină a ortodoc;ilor. Dar nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocși. Sunt posturi mari, aspre, metanii, rânduieli de slujbă mai lungi. Totul este simbolic, au lumină materială. Lumina care coboară la noi e realitate nu e simbol. Nu vreau să-i judec că nu e treaba mea, nu îi compătimesc”.
Sursa: adevarul.ro