IPP solicită argumente de la cei care se pronunță pentru modificarea legii alegerilor locale
Institutul pentru Politici Publice le solicită tuturor actorilor instituționali și politici care se pronunță în această perioadă pentru modificarea legii privind alegerile locale să justifice cu argumente obiective urgența și oportunitatea acestei schimbări, dincolo de calculele electorale făcute pe baza sondajelor.
"Pe lângă motivațiile vehiculate public de principalele partide, inclusiv cu prilejul consultărilor organizate astăzi de premier, atât liderii politici, cât și Guvernul sau Parlamentul, în eventualitatea unei decizii, sunt responsabili să explice electoratului de ce tocmai acum aceste modificări și care sunt implicațiile pe care acestea le vor avea la nivelul alegerilor locale din vară, având în vedere că una dintre principalele îngrijorări manifestate este cea legată de legitimitatea rezultatelor", se arată într-un comunicat al IPP transmis AGERPRES.
Conform sursei citate, IPP a făcut o simulare, pornind de la rezultatele ultimelor două runde de alegeri locale — cele din 2008 (două tururi de scrutin) și din 2012 (un singur tur) — în încercarea de a testa ipoteza lipsei de reprezentativitate a alegerilor într-un singur tur, respectiv de a furniza o serie de scenarii cu privire la posibilele implicații (electorale) ale menținerii actualului sistem de vot pentru principalele partide politice care pretind că suferă de grija electoratului.
Doar 31% din cei 3.186 de primari aleși în 2012 (985) nu au reușit să obțină 50% plus unu din voturile valabil exprimate, ceea ce i-ar fi dus ipotetic în turul 2, arată simularea.
Conform IPP, cealaltă fațetă a tezei legitimității votului este legată de prezența la urne. Nici în această privință istoricul prezenței la urne la ultimele runde de alegeri locale (2008 și 2012) nu arată că votul în două tururi ar fi înregistrat o prezență mai crescută, dimpotrivă: prezența la vot în 2012 a fost de 57% (au votat în alegerile locale pentru primari 10,4 milioane de cetățeni), în timp ce în 2008 la primul tur prezența a fost de 54% (au votat pentru primari 9,49 de milioane de români), menționează IPP.
Mai mult, conform IPP, mitul prezenței crescute la vot în turul al doilea este și el infirmat de la datele ultimei runde de alegeri locale în două tururi: prezența în localitățile în care s-a organizat turul al doilea a fost de 50%.
IPP arată că argumentele invocate de liderii principalelor partide în privința modificării sau păstrării actualului sistem de alegere a primarilor într-un singur tur — de la presiunile pentru modificarea legislației prin ordonanță de urgență și până la tema boicotării alegerilor sau scenarii de parlamentare anticipate — au în esență în spate calcule electorale făcute de specialiștii partidelor, în marea lor majoritate bazate doar pe rezultatele sondajelor pe care le fac toate partidele în această perioadă.
IPP consideră că orice inițiativă de modificare a legislației electorale venită din partea partidelor ar trebui să se întâmple numai la Parlament și nu prin ordonanță de urgență și numai după ce liderii de partid explică electoratului, dar și activului de partid care a intrat deja în mobilizare generală, care sunt adevăratele motive pentru care doresc sau nu schimbarea legislației.
AGERPRES