IPP cere demisia președintelui Comisiei comune de control a SRI din Parlament, Adrian Țuțuianu

IPP cere demisia președintelui Comisiei comune de control a SRI din Parlament, Adrian Țuțuianu

Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere demisia președintelui Comisiei comune de control a SRI din Parlamentul României, Adrian Țuțuianu, pe fondul declarațiilor acestuia referitoare la investigarea companiilor multinaționale în contextul protestelor

''Intențiile anunțate public de Președintele Comisiei Comune de control a SRI din Parlamentul României, Adrian Țuțuianu, de a cere Serviciului Român de Informații să investigheze companii multinaționale care și-au îndemnat angajații să participe la protestele din stradă din ultimele zile împotriva Ordonanței Guvernului Grindeanu pentru modificarea Codului Penal/de Procedură Penală pentru că acest fapt 'este o chestiune de siguranță națională', reprezintă o instigare la ură împotriva firmelor cu capital străin în România. Această atitudine iresponsabilă, venind din partea unei Comisii Parlamentare, aduce prejudicii imense imaginii României în relația cu partenerii săi externi'', potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de IPP.

Reprezentanții IPP au menționat că, declarațiile sunt ''cu atât mai grave'' cu cât se fac în aceste zile în care sute de mii de oameni din toate mediile sociale protestează în stradă, în toată țara, amplificând, într-un mod pe care îl consideră ''iresponsabil'', starea de tensiune din societate. ''În pofida discursurilor unor lideri PSD care cheamă la calm și dialog, Adrian Țuțuianu caută să îi antagonizeze pe românii angajați la stat sau la firme românești cu cei care lucrează în multinaționale, temă folosită, de altfel, de PSD și în campania electorală'', reiese din comunicat.

''Declarațiile unui Președinte de Comisie Parlamentară au cu totul altă semnificație. Dincolo de asta, o asemenea atitudine reprezintă un act de poliție politică. Chiar dacă acest lucru este real și conducerea companiilor a decis să recomande angajaților să protesteze, acest lucru nu constituie decât un drept legal prevăzut de Constituție și nicidecum un act neconstituțional, ilegal sau subversiv'', conform IPP.

Institutul pentru Politici Publice cere demisia lui Adrian Țuțuianu din fruntea Comisiei pentru Control a activității SRI, considerând că PSD trebuie să aducă în prima linie membri care să contribuie în mod responsabil la construirea unei Românii bazate pe principiile unui stat de drept, inclusiv pe respectarea drepturilor omului. ''Nu vedem nicio problemă ca o firmă privată, de la conducere până la simpli angajați, să se organizeze cum consideră pentru a participa la un protest civic și considerăm îngrijorătoare preocuparea lui Adrian Țuțuianu pentru acest subiect'', se menționează în documentul citat.

IPP susține că mulți politicieni români au încă ''o mentalitate de influență totalitară''.

''Amintindu-ne evenimentele de amploare pentru diversele lansări de candidaturi, înțelegem că participarea, sub coordonarea șefilor de companii sau instituții de stat, a sindicatelor, a angajaților din sistemul public la diferite evenimente PSD, nu îl deranjează pe Adrian Țuțuianu precum îl deranjează comunicarea între angajații și liderii companiilor private când participă la proteste civice de contestarea a guvernului partidului din care face parte. Mentalitatea de influență totalitară încă nevindecată la mulți politicieni români încă nescuturați de comunism îi face să vadă în orice contestatar al guvernului PSD un agent plătit al străinilor ce vreau răul țării. O asemenea atitudine este demnă de un lider politic din Belarus și nicidecum nu trebuie întâlnită la șeful comisiei de control a SRI'', reiese din comunicat.

IPP cere directorului SRI să nu dea curs solicitării de a culege date despre protestatarii ce demonstrează în baza unui drept constituțional și să nu le furnizeze unui ''actor politic'' ce dorește stoparea acestora, menționând că este vorba de un ''act de poliție politică''.

''De altfel, sesizăm că mai mulți membri PSD se îngrijesc să facă liste cu nume de persoane și, mai nou, companii private, care participă sau susțin protestul împotriva recentelor decizii normative ale Cabinetului Grindeanu în domeniul luptei anti-corupție'', potrivit comunicatului de presă, în care se mai menționează că ''Țuțuianu vine după Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care făcuse liste cu jurnaliștii care anunțaseră public că participă la protest și îi îndemnau și pe alții să facă la fel, și după ce cadre MAI din Poliția economică fac controale de intimidare la firmele românești care susțin protestele (vezi cazul patronului din Ploiești care după ce a anunțat că printează gratuit bannere pentru protestatari a primit controale la această firmă dar și la alta pe care o deține)''.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…