Iorgulescu - Noi facem totul să ajutăm Rapidul, dar dacă se declară falimentul nu vom avea ce face
Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a declarat marți, într-o conferință de presă, că instituția pe care o conduce face tot posibilul să ajute clubul Rapid pentru a evolua în ediția următoare a Ligii I, dar dacă se va declara falimentul atunci nu va mai avea ce face.
'Situația financiară i-a adus pe cei de la Rapid în această situație. Dacă cei care au gestionat clubul nu au putut să țină gruparea în insolvență sau să o scoată din insolvență, atunci e numai vina lor. Noi facem tot posibilul să-i ajutăm, mai ales că și-au câștigat dreptul sportiv de a promova. Dar dacă se declară falimentul noi nu mai avem ce face', a spus Iorgulescu la finalul Adunării Generale a LPF în cadrul căreia s-a hotărât ca la 21 iulie să se ia o decizie în privința acceptării sau nu a formației Rapid în Liga I.
Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a explicat că principalul impediment pentru care Rapid nu poate evolua în ediția viitoare a Ligii I în cazul în care nu se suspendă hotărârea de faliment este faptul că nu poate semna contracte cu jucătorii. 'Ne aflăm într-o situație atipică. În mod normal meritul sportiv stabilește echipa promovată în Liga I. Clubul Rapid se află azi în faliment pentru că există o hotărâre a instanței competente în acest sens. Ea este executorie, asta înseamnă că azi Rapid se află în dizolvare și nu poate semna contracte cu fotbaliști pentru sezonul următor al Ligii I. Dar noi nu ne grăbim și așteptăm să se soluționeze cererea de suspendare a hotărârii de faliment până la 21 iulie', a afirmat el.
Ștefan a adăugat că în cazul în care la termenul din 20 iulie Curtea de Apel București respinge cererea de suspendare a hotărârii de faliment, în locul formației Rapid va evolua în sezonul următor ACS Poli Timișoara, echipă retrogradată la finalul ediției trecute a Ligii I.
'Sunt posibile două soluții: fie instanța respinge cererea de suspendare și Rapid nu poate participa în Liga I iar locul rămas vacant va fi luat de ACS Poli Timișoara, fie cererea este admisă de instanță și Rapid va fi în insolvență și va participa în Liga I. Dacă cei de la Rapid anticipează o soluție favorabilă, să discute cu anumiți jucători, să stabilească termenii contractuali și pe 21 iulie să semneze contractele cu ei. Dacă pe 21 iulie nu vom avea o soluție din partea instanței, înseamnă că locul vacant va fi ocupat de ACS Poli', a menționat Justin Ștefan.
Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal, întrunită marți, a hotărât să amâne pentru 21 iulie, acceptarea sau nu a echipei giuleștene în ediția 2016/2017 a Ligii I.
Curtea de Apel București a amânat pentru 20 iulie judecarea cererii de suspendare a hotărârii de intrare în faliment a clubului de fotbal Rapid București, dictată de Tribunalul București în data de 13 iunie.
Situația clubului Rapid a devenit una extrem de dificilă după ce Tribunalul București a dispus intrarea în faliment a SC Rapid SA, societatea care administrează clubul de fotbal cu același nume, în urma unei solicitări venite din partea ANAF. Instanța a ridicat 13 iunie dreptul de administrare al FC Rapid SA și a dispus dizolvarea societății debitoare. De altfel, lichidatorul judiciar Aurel Brihac a început demersurile pentru dizolvarea societății SC Rapid SA.
În cazul în care nu va putea evolua în Liga I, cel mai probabil, formația Rapid se va înscrie în Liga a V-a, ultimul eșalon fotbalistic zonal.
Gruparea de fotbal Rapid, care a promovat la finalul sezonului trecut în Liga I, se află în procedură de insolvență din 7 decembrie 2012. În prezent, suma totală a datoriilor clubului aflat în proprietatea omului de afaceri Valerii Moraru este de 17.754.712 lei, aproximativ 4 milioane de euro.
AGERPRES (autor: Marius Țone, editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Anda Badea)