Iordănescu, decizie capitală înainte de România – Slovacia: culisele unui subiect aprins

Iordănescu, decizie capitală înainte de România – Slovacia: culisele unui subiect aprins

Edward Iordănescu (46 de ani) și-a dorit mult să ajungă pe banca României, s-a și speculat că, în culise, sforile au fost trase de tatăl său, Anghel Iordănescu (74 de ani), cu conexiuni puternice în lumea politicului, însă un lucru e cert. Edi nu și-a dorit să-și prelungească mandatul cu orice preț!

Edward Iordănescu. FOTO: Facebook / Echipa națională de fotbal a României

Edward Iordănescu. FOTO: Facebook / Echipa națională de fotbal a României

Dacă ar fi ținut cu ambele mâini de scaun, actualul selecționer ar fi avut opțiunea de a-și prelungi contractul cu FRF înaintea plecării naționalei în Germania. Mai ales că administrația Burleanu chiar a insistat ca actele să fie semnate, cu un nou contract valabil până în 2026, înainte de startul Europeanului din Germania. În ciuda presiunilor venite dinspre FRF, Iordănescu a refuzat să ducă pixul la hârtie. Și, de fiecare dată, a ocolit răspunsul direct pentru ezitarea sa de a-și prelungi acordul. Ceea ce n-a spus el a fost explicat de „Adevărul“: selecționerul a vrut să vadă cum se va comporta naționala la Euro 2024.

Dacă tricolorii ar fi dezamăgit și s-ar fi întors cu coada între picioare din Germania, cu înfrângeri pe bandă, s-ar fi ales praful de forța grupului și atmosfera bună din cadrul lotului. Așadar, Edi ar fi avut „rețeta eșecului“ la dispoziție pentru următoarele două campanii: Liga Națiunilor și preliminariile Mondialului din 2026.

Acum însă, când România a lăsat o impresie bună în Germania per ansamblu, selecționerul s-a convins că merită să-și ducă munca mai departe. Ceea ce „Adevărul“ a notat încă de săptămâna trecută. Iar în conferința de dinaintea meciului cu Slovacia, Iordănescu a oferit cel mai clar indiciu, cum că va își va prelungi mandatul la națională până în 2026.

Referitor la mine, e normal că îmi doresc continuitatea, sunt condiţii bune, fericite. E altceva când ştii că ai avut un parcurs bun, pentru că entuziasmul rămâne la cote înalte şi, cu siguranţă, şi perspectivele îţi par mult mai luminoase“, a spus Iordănescu.

Financiar o duce bine

Conform înțelegerii actuale, selecționerul României are un salariu de 20.000 de euro pe lună. La care s-a adăugat o primă de 200.000 de euro pentru calificarea la Euro 2024. Cu siguranță, în noul acord cu FRF, valabil până în 2026, salariul lunar al lui Iordănescu va crește. Ceea ce e și normal, având în vedere rezultatele sale.

După Europeanul din Germania, România va începe campania din Liga Națiunilor în septembrie. Aflată în Liga C2, naționala va întâlni Kosovo, Cipru și Lituania, tur-retur, până în noiembrie. Obiectivul tricolorilor va fi câștigarea grupei și promovarea în „B“, a doua divizie din Liga Națiunilor.

Marea provocare a selecționerului va fi însă campania de calificare pentru Mondialul din 2026, găzduit de Canada, Mexic și SUA. Aici, preliminariile tradiționale se vor desfășura, între martie – noiembrie 2025. Apoi, în martie 2026, se vor juca meciurile de baraj. Per total, Europa va trimite 16 naționale la CM 2026: cele 12 câștigătoare ale grupelor preliminare, plus 4 echipe după partidele de play-off.

Reporterul „Adevărul“, Paul Cirican, un jurnalist cu peste două decenii de experiență, prezent la mai multe competiții majore de-a lungul anilor, va transmite din Germania. De acolo, va realiza reportaje și va urmări parcursul tricolorilor la turneul final.

Euro 2024, grupa E, ultima etapă

Astăzi

România – Slovacia 19.00, Pro TV

Belgia – Ucraina 19.00, Pro Arena

Etapa a 2-a

Slovacia – Ucraina 1-2

România – Belgia 0-2

Prima etapă

România – Ucraina 3-0

Belgia – Slovacia 0-1

Clasament

1. România 2 1 0 1 3-2 3

2. Belgia 2 1 0 1 2-1 3

3. Slovacia 2 1 0 1 2-2 3

4. Ucraina 2 1 0 1 2-4 3

Se califică în faza optimilor de finală primele două clasate din fiecare grupă, plus cele mai bune patru locuri trei din toate cele șase grupe Euro 2024.

Lotul României

*Portari: Niță (Gaziantep), H. Moldovan (Atletico Madrid), Târnovanu (FCSB)

*Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Mogoș (CFR Cluj), Drăgușin (Tottenham), Racovițan (Rakow), Rus (Pafos), Nedelcearu (Palermo), Burcă (Al-Okhdood), Bancu (Universitatea Craiova)

*Mijlocași: Sorescu (Gaziantep), M. Marin (Pisa), Cicâldău (Konyaspor), R. Marin (Empoli), Stanciu (Damac), Șut (FCSB), Olaru (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma), I. Hagi (Alaves), Coman (FCSB)

*Atacanți: Drăguș (Gaziantep), Pușcaș (Bari), Alibec (Muaither), Bîrligea (CFR Cluj)

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii