Ionuț Mișa: Probabil, solicitările sindicatelor din sănătate nu vor fi acoperite niciodată
Solicitările sindicatelor din sănătate nu vor fi acoperite niciodată, probabil, și nu mi se pare normal ca la un salariu să aibă și sporuri de 300%, a declarat, joi, Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor Publice.
"Am avut discuții cu sindicatele din sănătate de mai multe ori. Au venit și la Ministerul de Finanțe și au pichetat. Discuțiile astăzi sunt în jurul modului de repartizare a acelor sporuri. În bugetul de anul viitor se alocă 2,9 miliarde (lei n.r.), deci peste 20% creștere acordată doar la fondul de salarii. Înțeleg că în continuare nu sunt acoperite toate solicitările. Probabil că toate solicitările nu pot fi acoperite niciodată. Nu mi se pare normal ca o persoană să aibă un anumit salariu și să aibă sporuri până la aproape 300%", a spus Mișa.
El a precizat că sunt și sporuri pentru utilizarea calculatorului, iar acest lucru nu i se pare normal.
"Poate mai bine ar fi să includem aceste sporuri în salariu să știm de la început că la nivelul unui medic salariul este exact atât, la nivelul unui asistent medical din zona de primire urgențe salariul este atât. Aceste sporuri creează foarte multe probleme și confuzii. Nu știu dacă la dumneavoastră există spor de calculator. Cred că astăzi toți utilizăm calculatorul. Să iau un spor de 15% pentru că utilizez calculatorul nu mi se pare foarte corect. Sunt activități care nu țin de actul medical în sine. Prioritatea a fost medicul și asistenții medicali. Probabil că nu au fost neglijate și celelalte categorii. Faptul că se plâng și vor mai mult decât au primit ține de alt mod de abordare a lucrurilor", a mai arătat ministrul Finanțelor Publice.
Principalele solicitări ale sindicaliștilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar și de asistență socială, aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială începând cu 1 martie 2018, renunțarea la creșterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.
AGERPRES