Ionesie Ghiorghioni a fost informat, printr-un bilețel, că va primi șpaga ascunsă în reviste (rechizitoriu)
Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin Ionesie Ghiorghioni, trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru comiterea a două infracțiuni de trafic de influență, a fost informat de soția unui om de afaceri, printr-un bilețel, că îi va înmâna 20.000 de lei ascunși în reviste, conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Timișoara.
Banii, care reprezentau doar o tranșă din sumele pretinse și primite de la omul de afaceri pentru atribuirea unor contracte de lucrări publice, au fost găsiți ulterior de anchetatori pe biroul vicepreședintelui CJ Caraș-Severin.
Flagrantul a fost organizat în data de 12 mai, când Ghiorghioni a primit-o la biroul său pe Adina Armașu, soția omului de afaceri Paul Valentin Armașu, care are calitatea de denunțător în dosar. Încă de la începutul întâlnirii, vicepreședintele CJ Caraș-Severin s-a arătat circumspect și i-a cerut interlocutoarei să fie discretă.
"Abia după ce inculpatul (...) s-a asigurat că martora a înțeles mesajele sale prin care îi impunea să fie precaută, pentru a nu fi deconspirat conținutul discuțiilor purtate, martora Armașu Adina a putut aborda subiectul de interes comun, în maniera de maximă discreție ce i-a fost impusă. Astfel, martora i-a înmânat inculpatului (...) un bilețel format A6, pe care consemnase anterior: 'Am pus în revistă 20.000 lei din care 16.000 lei au rămas din martie de la deszăpeziri, 4.000 lei sunt din decontările următoare. Contăm pe sprijinul dumneavoastră în continuare. Mulțumim!'. Martora și-a însoțit înmânarea bilețelului cu un gest de tăcere, ducând un deget în dreptul buzelor, pentru ca, în acest fel, inculpatul să înțeleagă faptul că se ferește să rostească în acel birou cuvinte care să probeze caracterul infracțional al înțelegerilor propuse de către inculpatul Ghiorghioni Ionesie", se arată în rechizitoriu.
Ulterior, constatând că Ionesie Ghiorghioni are încredere în ea și o încurajează să continue, martora i-a înmânat două reviste, între paginile cărora se afla suma de 20.000 de lei.
"(...) Martora Armașu Adina, sub pretextul predării unor reviste pe care i le-ar fi adus inculpatului (...) din Germania, la cererea acestuia, a pus pe birou două reviste în limba germană, în interiorul cărora se afla un teanc compus din 100 bancnote a câte 200 lei, deschizând paginile revistelor în momentul în care a așezat pe biroul inculpatului cele două reviste, pentru ca inculpatul Ghiorghioni Ionesie să poată vedea în interior suma de bani (...). Acesta a aprobat prin gestică primirea revistelor în care se afla suma de bani, poziționându-le pe birou, în fața sa, în partea stângă, loc în care au și fost descoperite de către organele de urmărire penală cu ocazia pătrunderii în birou și a constatării infracțiunii flagrante", se precizează în rechizitoriu.
Deși a fost prins în flagrant, Ionesie Ghiorghioni nu a recunoscut, pe parcursul urmăririi penale, faptele de care îl acuză procurorii anticorupție. Aceeași atitudine a avut și nepotul său, Adrian Cosmin Ghiorghioni, trimis în judecată în același dosar pentru complicitate la trafic de influență.
"Inculpații (...) au avut în cursul urmăririi penale o atitudine constant nesinceră, aceștia prevalându-se de dreptul la tăcere în cursul urmăririi penale, însă, în declarațiile pe care le-au dat în fața judecătorilor care au examinat solicitarea privind luarea măsurii arestării preventive și contestarea încheierii prin care s-a luat această măsură, cei doi inculpați au negat că faptele s-au petrecut astfel cum au fost descrise de organele judiciare în cuprinsul actelor prin care s-a dispus luarea măsurilor preventive", se mai arată în rechizitoriul DNA.
Cei doi inculpați au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție din Timișoara în urmă cu o zi.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2013 — mai 2015, Ionesie Ghiorghioni a pretins și primit de la un om de afaceri (martor denunțător) 230.000 lei și 8.400 euro, reprezentând 10% din valoarea unor contracte de utilitate publică de întreținere a drumurilor încheiate de firma administrată de acesta cu CJ.
"În schimbul sumelor menționate, firma respectivă a fost favorizată de Ionesie Ghiorghioni, prin atribuirea contractelor, prin efectuarea cu prioritate a plăților de către Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat — unitate din structura CJ Caraș-Severin și prin acceptarea și semnarea devizelor de lucrări de către funcționarii din cadrul aceleiași instituții. Suma de 8.400 de euro a fost pretinsă și primită în mai multe tranșe de Ionesie Ghiorghioni, prin intermediul lui Adrian Ghiorghioni", precizează DNA.
Potrivit DNA, pentru ajutorul acordat, Adrian Ghiorghioni a primit de la soția omului de afaceri, ca folos propriu, o cameră foto cu diverse accesorii, în valoare de circa 1.900 lei.
Sursa citată menționează că, în 25 martie, în baza unei noi înțelegeri infracționale convenite cu martorul denunțător, inculpatul a primit suma de 10.000 lei ca primă parte a procentului de 10% din încasările primite de firma omului de afaceri, pentru două contracte de deszăpezire încheiate în decembrie 2014.
"Diferența de 20.000 lei a fost remisă lui Ionesie Ghiorghioni la 12 mai, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante", mai spune DNA.
Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui număr de 10 imobile ce aparțin celor doi până la concurența sumelor de peste 205.000 lei și 175 euro.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș-Severin, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii luate în cauză. AGERPRES