Ionescu (ANEIR) despre Brexit: Vom fi solidari și la câștig și la pierderi cu celelalte țări membre; lira se prăbușește, exporturile României devin necompetitive

Ionescu (ANEIR) despre Brexit: Vom fi solidari și la câștig și la pierderi cu celelalte țări membre; lira se prăbușește, exporturile României devin necompetitive

Decizia britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană va duce la o prăbușire a lirei, motiv pentru care exporturile României vor deveni necompetitive, dar vor crește importurile, a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR).

"În ceea ce ne privește, vom fi solidari cu celelalte țări membre și la câștig și la pierderi, în urma acestei decizii a englezilor, în sensul că pe termen scurt vom asista la o prăbușire a monedei lor naționale, a lirei, care va face necompetitiv exportul românesc și al celorlalte țări către Anglia, plătit în lire, în sensul că, până acum, pentru 100 de lire un exportator român primea de la bancă 600 de lei, de mâine sau începând de azi acesta va primi 400-500 de lei. Deci nu vor mai vinde mărfuri în Marea Britanie. Exporturile vor scădea, în schimb vor fi stimulate importurile din Anglia. Aparent, pentru noi este bine, dar nu știm în ce măsura englezii vor fi dispuși să rămână cu rafturile goale, dacă nu vor accepta majorări de prețuri, în funcție de evoluția lirei sterline. Asta pe termen imediat", a explicat Mihai Ionescu.

Acesta subliniat că Marea Britanie va încerca, fără îndoială, să negocieze cu UE un acord de liber schimb pentru a păstra avantajele liberei circulații a mărfurilor.

"Pe termen mediu, fără îndoială că Marea Britanie va încerca să negocieze cu Uniunea Europeană un acord de liber schimb pentru a păstra avantajele circulației libere a mărfurilor, adică fără taxe vamale. Uniunea Europeană are asemenea practici, a încheiat cu Coreea de Sud ultimul acord de liber schimb, acum discută cu SUA un astfel de acord, și în mod cert Marea Britanie va forța ca înainte de a ieși din UE să înlocuiască acest statut de membru cu un acord de liber schimb, ca să nu piardă în urma introducerii de taxe vamale. Numai că ieșirea lor practică din Uniunea Europeană și din uniunea vamală se va produce mult mai târziu, pentru că sunt niște proceduri de urmat. Este suficient să negocieze un acord de liber schimb. Și aici urmează ca UE, în funcție de interesele politice și economice să decidă dacă acceptă sau nu acceptă un asemenea acord de liber schimb. Vor fi de data asta englezii la mâna UE să vadă dacă li se aprobă să-și păstreze dreptul de liberă circulație a mărfurilor, în condițiile în care ei nu au acceptat și alte reguli ale Uniunii Europene", a precizat reprezentantul ANEIR.

În opinia acestuia, votul privind ieșirea Marii Britanii din UE exprimă o stare de spirit a unei foste mari colonii, care n-a acceptat "jugul" Uniunii Europene, ce presupune anumite îngrădiri ale libertăților țărilor membre.

"Fără îndoială că exemplul englez va fi urmat și de alte foste mari imperii coloniale care au acceptat poate prevederile tratatului, inclusiv moneda unică. Anglia nici măcar n-a acceptat acest lucru, deci era de așteptat că va fi o reacție negativă, deci și alte foste mari colonii vor încerca să ducă o viață independentă. Asta înseamnă că e posibil ca Uniunea Europeană să rămână o uniune a unor state mai puțin dezvoltate care să accepte o platformă comună pe toate planurile, nu doar libertatea de circulație a mărfurilor și capitalurilor, pe care au agreat-o toți, și englezii și ceilalți care acum sunt nemulțumiți de UE", a mai spus Mihai Ionescu.

Acesta consideră că britanii au dat un astfel de vot deoarece erau nemulțumiți în primul rând de libera circulație a oamenilor și de regulile stabilite de Bruxelles, "care încearcă să fixeze agenda economică și alte componente ale independenței fiecărei țări membre".

Numărătoarea finală a voturilor de la Referendumul de joi din Marea Britanie confirmă că majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv ieșirea țării lor din Uniunea Europeană, transmit vineri DPA, AFP și BBC. Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numărul votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.

Marea Britanie a fost a cincea destinație de export pentru România, în primul trimestru din acest an, volumul total fiind de 649,9 milioane de euro, în creștere cu 15,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, reiese din datele Ministerului Economiei.

În ceea ce privește importul, acesta s-a cifrat la 386,1 milioane euro, în creștere cu 5,72%. Astfel, România are un deficit comercial în raport cu Marea Britanie de peste 263 milioane de euro, în creștere cu 18,5% comparativ cu primul trimestru din 2015.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...