Ionel Arsene, arest la domiciliu în Italia. În România, el are de ispăşit o pedeapsă de peste 6 ani

Ionel Arsene, arest la domiciliu în Italia. În România, el are de ispăşit o pedeapsă de peste 6 ani

Judecătorii italieni l-au plasat pe Ionel Arsene în arest la domiciliu, au declarat surse judiciare pentru Adevărul. Iniţial, fostul şef al Consiliului Judeţean Neamţ a fost arestat preventiv, însă a făcut contestaţie.

Fostul şef al CJ Neamţ a contestat decizia de arestare. Foto: Mediafax

Fostul şef al CJ Neamţ a contestat decizia de arestare. Foto: Mediafax

Iniţial, judecătorii din Italia au confirmat mandatul de arestare emis de autoritățile din România în cazul lui Ionel Arsene, după ce acesta s-a predat, însă a contestat măsura, obţinând plasarea în arest la domiciliu.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, s-a predat pe 27 martie în Italia, la Bari, o destinaţie preferată de românii cu probleme penale pentru regimul mai blând al pedepselor şi al executării acestora.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ a fost condamnat pe 10 martie, definitiv, la 6 ani şi 8 luni de închisoare, însă a părăsit ţara înainte ca judecătorii să anunţe sentinţa, fiind dat în urmărire internațională şi emis un mandat international de arestare.

Astfel, Arsene va participa la procesul de extrădare din arest la domiciliu, deşi în România este condamnat la închisoare cu executare.

Procedura în Italia

De asemenea, nu este exclus ca fostul şef de CJ să execute pedeapsa în Italia, cu atât mai mult cu cât statele din UE privesc cu reticenţă sistemul judiciar din România din punct de vedere al condiţiilor de detenţie. Totodată, faptul că s-a predat în Italia ar putea fi o acţiune favorabilă acestuia în procesul de extrădare.

Avocatul Veronel Rădulescu a explicat, pentru Adevărul, că în Italia condiţiile de executare a pedepsei sunt mai bune comparativ cu România, iar regimul este mai permisiv. De exemplu, condamnările de până la patru ani pot fi executate la domiciliu, măsură care este asemănătoare cu dispozițiile controlului judiciar din România.

Pe de altă parte, mai sunt alte criterii, de exemplu, pedepsele până în patru ani la ei se pot executa într-un mod alternativ, așa-numita închisoare la domiciliu funcționează ca un control judiciar la noi. Stai acasă, raportezi deplasările, te prezinți la organul de poliție, faci dovada că duci viața în baza unor venituri realizate legitim, sunt o serie întreagă de criterii”, a explicat avocatul.

În cazul lui Arsene, explica fostul ministru al Justiției Ana Birchall, într-o postare pe Facebook, pedeapsa i s-ar putea reduce la 4 ani, urmând a beneficia în acest caz de prevederile legii din Italia.

Ionel Arsene are o pedeapsă mai mare de patru ani, însă în cazul în care va cere și va obține ispășirea pedepsei în Italia, se va reduce automat la patru ani, urmând ca restul pedepsei să fie executat la domiciliu sau chiar în libertate, dacă instanța din Italia «constată că inculpatul nu reprezintă un pericol și nu există riscul de fugă»”, explica Birchall.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”