Ion Țiriac împlinește 80 de ani. Povestea vieții celui mai bogat român

Ion Țiriac împlinește 80 de ani. Povestea vieții celui mai bogat român

La 9 mai 2019, marele tenismen si om de afaceriIon Tiriac implineste 80 de ani. S-a nascut in Brasov. A urmat Liceul ''Andrei Saguna'' din orasul natal, dupa care a absolvit, in 1965, Institutul de Cultura Fizica si Sport din Bucuresti, in prezent, Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport, cu titlul de profesor de educatie fizica si sport, specializarea in tenis si baschet.

In copilarie, a fost campion la tenis de masa. Prima consacrare in sportul de performanta a avut-o insa ca hocheist. Intre 1958-1964, s-a remarcat ca jucator de hochei profesionist in cadrul clubului Stiinta Bucuresti, participand cu echipa nationala a Romaniei la Campionatele Mondiale de Hochei pe Gheata si reprezentand Romania la Olimpiada de Iarna de la Innsbruck din 1964, potrivit "Enciclopediei educatiei fizice si sportului din Romania" (Coord. Alexe Nicu, Ed. Aramis, 2002).

In paralel, intre 1957 si 1972 activeaza ca jucator de tenis la Steagul Rosu Brasov si Dinamo Bucuresti, castigand peste 40 de titluri. In 1957, a fost finalist, cu echipa tarii noastre, in Cupa Galeea (CE de tenis pe echipe, la tineret).

A jucat 109 meciuri de tenis in Cupa Davis, intre 1959-1977, dintre care a castigat 70. A fost prezent de trei ori in finalele Cupei Davis: 1969, 1971, 1972.

Anul 1970 a fost unul dintre cei mai buni ani ai carierei sale sportive. Atunci, impreuna cu Ilie Nastase, a castigat turneul de dublu de la Roland Garros, invingandu-i pe americanii Arthur Ashe si Charlie Pasarell cu 6-2, 6-4, 6-3.

A fost castigator, finalist sau semifinalist in meciurile de simplu, dublu sau dublu mixt la Roland Garros, Wimbledon, Roma, Monte Carlo, Hamburg, Madrid, Salzburg, Bangalore, Cairo, Calgary etc. Are in palmares 27 de victorii in partidele de dublu sustinute in turneele open la care a participat.

In urma acestor performante, Ion Tiriac a primit titlul de ''Maestru Emerit al Sportului'', arata tiriacholdings.ro.

Dupa retragerea din tenis a devenit slefuitor de talente

Dupa retragerea din activitatea competitionala, a continuat sa se implice in viata sportiva din posturile de antrenor, promoter, manager, consultant si organizator de turnee de tenis.

Printre sportivii de succes cu care a lucrat se numara: Guillermo Vilas, care a ajuns pana pe locul 2 in clasamentul ATP; Henri Leconte, care a ajuns pe locul 5, remarcandu-se in special in partidele de dublu cu Yanick Noah si ca reprezentant al Frantei in meciurile de Cupa Davis; Virginia Ruzici, castigatoarea din 1978 a turneului Roland Gaross; Gianni Ocleppo, cel care a castigat titlul la Linz in 1981; Dinara Safina, finalista a trei turnee de Grand Slam si rusul Marat Safin, care si-a inceput cariera de tenisman in 1997, iar in 2000 a castigat primul sau turneu de Grand Slam la US Open, urmat, in 2005, de castigarea Open-ului Australian.

Alte doua nume mari ale sportului alb cu care Ion Tiriac a lucrat sunt Boris Becker si Goran Ivanisevic. Primul, manageriat de Ion Tiriac intre anii 1985 si 1994, in ascensiunea spre pozitia de lider in tenisul mondial masculin, a devenit cel mai tanar jucator din istoria Turneului de la Wimbledon care a castigat acest Open la varsta de 17 ani. In 1988, a castigat 7 din 8 finale si a condus Germania catre prima sa Cupa Davis in fata Suediei, devenind una dintre cele mai faimoase figuri din lumea tenisului. La randul sau, Goran Ivanisevic a reusit performanta de a castiga la Wimbledon in 2001 beneficiind de un wild card, fiind de asemenea finalist in anii 1992, 1994 si 1998, ajungand pana pe pozitia a 2-a in clasamentul ATP.

Ion Tiriac a actionat ca promotor al sportului in SUA si Europa, fiind consultant tehnic al mai multor companii in acelasi domeniu.

Astfel, datorita lui, pana in 2007 se desfasoara timp de 30 de ani primul turneu la Kitzbuhel, Austria. Intre anii 1985-2002, are loc la Stuttgart unul dintre cele mai importante turnee masculine, Super 9 ATP. In 1996, Ion Tiriac aduce in Romania licenta pentru turneul Open Romania, pentru care a fost consultant si promoter pana in anul 2003, competitia devenind cel mai mare eveniment de acest tip din Europa de Est. A fost, de asemenea, consultant si coordonator al turneului de la Hanovra Masters ATP, intre 1996-2000. Intre anii 2003-2008, Ion Tiriac se implica si in Mutua Madrilena Masters de la Madrid, care a devenit, din 2009, eveniment combinat ATP si WTA, singurul turneu din lume cu 3 terenuri centrale in aer liber si 2 acoperite, potrivit tiriacholdings.ro.

Ion Tiriac s-a implicat chiar si in domeniul natatiei, in colaborare cu News Corporation contribuind la promovarea unor evenimente organizate de Federatia Internationala de Natatie.

In perioada 1998-2004, Ion Tiriac a fost presedintele Comitetului Olimpic Roman si presedintele de onoare al Asociatiei Romane de Tenis. In acest interval, Romania a castigat 26 de medalii la Olimpiada de la Sydney din anul 2000 si 19 medalii la cea de la Atena, din 2004. A fost presedintele Fundatiei Olimpice Romane, organizatie non-profit, apolitica si neguvernamentala, infiintata pe langa Comitetul Olimpic si Sportiv Roman in anul 1998, pentru a maximiza activitatile de finantare necesare sportului romanesc in general, si federatiilor sporturilor olimpice, in special.

Debutul in afaceri si acte caritabile

Debutul in afaceri al lui Ion Tiriac s-a produs in 1988, cand s-a infiintat, la Monte Carlo, societatea Elite Management, destinata promovarii activitatilor sportive sustinute de acesta. In 1990, a pus bazele Bancii Comerciale Ion Tiriac, devenita, ulterior, UnicreditTiriac Bank. In 1994, a creat prima societate de asigurari din Romania, cunoscuta, in prezent, sub numele de Allianz Tiriac Asigurari. In 1995, a contribuit la aducerea pe piata autohtona a Metro Group. In 1997, a luat fiinta Grupul Tiriac, ce reuneste divizia auto cu licenta de import pentru patru marci consacrate de automobile; divizia de imobiliare, cea financiara si cea aeriana. Grupul cuprinde si servicii de paza si protectie, precum si compania IFMA, producatoare de ascensoare.

Printre activitatile caritabile intreprinse de omul de afaceri roman se numara construirea Fundatiei Casa Copilului din Brasov, ce are sub ingrijire peste 50 de copii si peste 20 de persoane varstnice.

In data de 7 decembrie 2016, a fost inaugurat Patinoarul Telekom Arena, operat de Fundatia Tiriac si construit la initiativa lui Ion Tiriac. Este singurul patinoar din zona Bucuresti-Ilfov dezvoltat conform celor mai recente norme olimpice internationale si in acord cu indicatiile Federatiei Internationale de Hochei, potrivit fundatiaiontiriac.ro.

E Doctor Honoris Causa si a fost inclus in International Tennis Hall of Fame

A primit mai multe titluri si distinctii, in semn de apreciere pentru intreaga sa cariera. In decembrie 1971, a primit Ordinul Muncii Clasa I. Implicarea in dezvoltarea si promovarea sportului romanesc in tara si peste hotare a determinat decorarea sa de catre Presedintia Romaniei cu urmatoarele distinctii: Ordinul Serviciul Credincios in Grad de Mare Ofiter (in noiembrie 2000), Ordinul ''Meritul Sportiv'' clasa I (martie 2004) si Ordinul ''Steaua Romaniei'' in Grad de Cavaler (in septembrie 2004).

Din martie 2003, este Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara. La 20 noiembrie 2014, Ion Tiriac a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti.

In iulie 2013, Ion Tiriac a fost inclus in ''International Tennis Hall of Fame'', cea mai inalta distinctie posibila intr-un sport, prin care se recunoaste contributia adusa prin joc sau prin alte activitati la dezvoltarea tenisului pe plan mondial, conform atptour.com.

Ion Tiriac a fost primul roman care, in 2007, a intrat in topul miliardarilor intocmit de Forbes, pe locul 840. In 2018, s-a situat pe pozitia 1867 a aceluiasi clasament. Ion Tiriac ramane si in 2019 singurul roman inclus in topul Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, care il plaseaza pe locul 1818 la nivel mondial.

Este un pasionat colectionar de automobile de exceptie, fiind singurul din lume care detine doua exemplare de Rolls-Royce Phantom IV.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri