Ion Iliescu, declarație criminală despre Revoluție: Este momentul să încetăm să mai căutăm vinovați
Fostul președinte Ion Iliescu, trimis în judecată în Dosarul Revoluției, pentru infracțiuni contra umanității, a făcut o declarație controversată, miercuri, pe blogul său personal. Într-o postare-fluviu, acesta a spus, printre altele, și că ”este momentul să încetăm să căutăm vinovați”:
”România s-a schimbat mult în ultimii treizeci de ani. Și, cu toate greșelile, și eșecurile, schimbarea a fost una în bine. Binele nu este nici atât de mare, precum ni-l dorim, dar nici atât de mic pe cât ne place să spunem. Binele este operă colectivă, așa cum Revoluția și schimbările care au însoțit-o au fost operă colectivă. Este momentul să încetăm să căutăm vinovați în orice situație în care este nevoie de soluții. Să ne asumăm responsabilități, ca niște cetățeni conștienți de drepturile, libertățile și obligațiile noastre”.
Ion Iliescu a mai scris că perioada totalitarismelor din România a fost începută de monarhie, odată cu anul 1938 (în timpul Regelui Carol al II-lea) și a vorbit despre ”sărăcia perioadei interbelice”:
”Da, Revoluția Română a fost un moment de violență socială, care are explicațiile lui, despre care am vorbit nu o dată. Istoria nu a fost clementă cu România, și trebuie să spunem lucrurile acestea, dacă vrem să înțelegem de ce a trebuit să încheiem violent un capitol de istorie, cel al totalitarismelor românești, început, din păcate, tot violent, odată cu instaurarea dictaturii regale, în 1938, dictatură pregătită de multe și variate încălcări ale drepturilor și libertăților cetățenești, care au avut ecouri puternice în epocă. De fapt, întreaga perioadă interbelică a fost marcată de violență socială, dominată de sărăcie și de consecințele Marii Crize economice din perioada 1929-1933”.
Fostul președinte a mai scris că are încredere în ”judecata sănătoasă a românilor” și în ”instituțiile democratice” pe care le-a construit:
”Am încredere în judecata sănătoasă a românilor, în capacitatea lor de a se mobiliza, atunci când este pus în discuție interesul național. Am încredere în instituțiile democratice pe care le-am construit. Sunt convins că ele vor rezista tuturor celor care cred că întoarcerea la totalitarism este soluția problemelor societății românești. Dacă ar fi așa, ne-am pune iarăși în afara lumii democrate”.