Iolu: KazMunayGas a trimis Guvernului o notificare de consultări; nu s-a ajuns încă la arbitraj internațional
KazMunayGas a trimis Guvernului pe 25 iulie o notificare în care cere începerea perioadei de consultări cu statul român în problema sechestrului impus companiei de autoritățile judiciare, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, miercuri, într-un briefing la Palatul Victoria.
"În data de 25 iulie, (...) KazMunay a trimis o notificare de consultări, în baza tratatelor de investiții cu Olanda și Kazahstan, în care cer începerea perioadei de consultări cu statul român — și repet: de consultări, deocamdată — în problema sechestrului impus de autoritățile judiciare. Asta e o etapă precontencioasă, așadar nu s-a ajuns încă la arbitraj internațional, așa cum a apărut în 'Financial Times'. (...) Se ocupă în acest moment Guvernul de această problemă în principal pentru a proteja interesele statului român", a spus Liviu Iolu, fiind întrebat dacă Executivul a primit o notificare de la compania kazahă.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că premierul Dacian Cioloș a discutat, în Mongolia, cu prim-ministrul din Kazahstan, Karim Massimov, în timpul discuțiilor fiind abordat și subiectul Rompetrol.
"La întâlnirea din Mongolia a premierului Dacian Cioloș s-au discutat mai multe probleme. A fost ridicată problema Rompetrol de către premierul kazah, dar nu s-a intrat în detalii. (...) Premierul român a spus că în acest moment nu poate influența statul român, autoritățile judiciare și ancheta în curs a procurorilor", a explicat Iolu.
Acesta a făcut referire și la memorandumul privind Rompetrol, precizând că Ministerul Energiei are un calendar de implementare a acestuia.
"Ministerul Energiei are un calendar de implementare a memorandumului (...) și s-au făcut demersuri în acest sens", a informat Iolu.
Potrivit "Financial Times", Compania Națională de Petrol și Gaze din Kazahstan, KazMunayGas, a demarat acțiunile în justiție împotriva României, după ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal ce vizează modul în care aceasta a fost privatizată, întrerupând astfel planurile societății cu privire la vânzarea unui pachet de acțiuni la KMG International, actuala denumire a Rompetrol Group, către o firmă chineză.
Potrivit unei scrisori adresate de avocații KazMunayGas Guvernului României, consultată de "Financial Times", compania KazMunayGas a trimis o "notificare de dispută privind investițiile", primul pas într-o procedură legală ce ar putea să se finalizeze printr-o procedură de arbitraj internațional.
La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea unui pachet de 51% din acțiunile KMG International, unde este acționar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari. Câteva zile mai târziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia și pe bunurile mobile și imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari și 34.941.924 de euro, în dosarul Rompetrol II.
"România își utilizează puterea guvernamentală pentru a submina o tranzacție și a renaționaliza activele", se arată în scrisoarea trimisă Guvernului român.
KazMunayGas respinge acuzațiile formulate de procurorii DIICOT, susținând că a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007, la câțiva ani după încheierea privatizării, și, de asemenea, a avut aprobarea autorităților române.
"Acest dosar nu are nicio legătură cu noi", a declarat directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev.
AGERPRES