Iohannis: Vreau să avem o Românie în care părinții și bunicii noștri să fie cu adevărat respectați

Iohannis: Vreau să avem o Românie în care părinții și bunicii noștri să fie cu adevărat respectați

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a transmis miercuri un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice în care afirmă că își dorește ca părinții și bunicii să fie cu adevărat respectați în România.

"Felul în care o societate tratează persoanele vârstnice arată gradul ei de dezvoltare. La 25 de ani după Revoluția din 1989, vreau să avem o Românie în care părinții și bunicii noștri să fie cu adevărat respectați, reprezentați și prețuiți.

Nu este atât de ușor să schimbi mentalități și sisteme, dar sunt încrezător că, dacă românii îmi vor da votul lor, am forța și determinarea să fac acest lucru posibil. Părinții și bunicii noștri au trecut prin ce a fost mai greu în perioada comunismului, au trăit lipsa de libertate, greutățile tranziției și iluzia schimbării. Ei sunt cei care au muncit pentru ca această societate să meargă înainte, iar ea nu îi răsplătește suficient", spune Iohannis în mesajul remis AGERPRES.

El subliniază că România se află în prezent departe de ceea ce se numește politică incluzivă, îmbătrânire activă și mod de viață autonom.

"Pentru aceste obiective este nevoie de ceea ce Partidul Național Liberal a susținut întotdeauna — politici pro-active și programe adaptate tendințelor demografice actuale, nu doar asigurarea pensiilor lunare și serviciilor sociale, care oricum nu reușesc să acopere nevoile vârstnicilor", afirmă Iohannis.

Liderul PNL consideră că sistemul de pensii nu are nevoie de o abordare care să se schimbe de la un ciclu electoral la altul.

"La fel ca și în cazul celorlalte mari sisteme publice, precum educația și sănătatea, avem nevoie de o viziune care să reglementeze pe termen lung acest sistem. Una dintre prioritățile mele, dacă voi fi ales președintele României, este să generez o amplă discuție cu toate forțele politice cu privire la viitorul sistemului de pensii. Decidenții politici vor fi puși în fața unei alegeri: menținem actualul sistem, bazat pe principiul solidarității între generații, în care plata pensiilor se face din contribuțiile celor aflați în muncă, sau trecem la un sistem de conturi individuale de economisire prin investiții prudențiale, centrat pe principiul contributivității, al responsabilității individuale și al definirii și garantării beneficiilor", arată el.

Klaus Iohannis susține că în paralel cu sistemul public de pensii sunt necesare și alte formule de asigurare de venituri la bătrânețe.

"Mă refer în primul rând la întărirea încrederii participanților în sistemul de pensii private obligatorii — pilonul II și la lărgirea bazei participanților la acesta, ceea ce necesită modificarea legislației. De asemenea, este necesară o dezbatere serioasă referitoare la încurajarea pensiilor private facultative — pilonul III, prin acordarea unui regim egal de deductibilități fiscale pentru asigurările de viață plătite sub formă de pensie și posibilitatea diversificării portofoliului de investiții. Ca președinte, voi încuraja totodată discuțiile cu privire la introducerea unui sistem de pensii ocupaționale și a unui sistem de asigurări sociale pentru activități ocazionale", arată președintele PNL.

Liderul liberalilor declară că dacă va câștiga alegerile persoanele în vârstă vor avea în el un președinte care le respectă și care le reprezintă cu decență.

"Cred în păstrarea demnității umane pe tot parcursul vieții și în dreptul de a decide asupra vieții personale și profesionale, indiferent de vârstă. La mulți ani seniorilor noștri !", conchide Iohannis.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…