Iohannis vrea ca noul Guvern să fie gata până săptămâna viitoare: Ministerele să fie ocupate de oameni performanți
Președintele Românei nu a vrut să comenteze posibilitatea ca UDMR să fie scos de la guvernare, dar a precizat că vrea ca formula noului Executiv să fie gata până săptămâna viitoare, pentru a putea trece la procedurile constituționale.
Șeful statului a fost întrebat cum vede posibilitatea ca UDMR să fie scos de la guvernare, în urma renegocierii protocolului de colaborare din Coaliție.
„Chestiunile legate de împărțirea ministerelor, cine și ce face Coaliția, e o chestiune care ține de partide”, a punctat Klaus Iohannis, susținând că nu are treabă președintele României cu situația internă a partidelor.
„Așteptarea mea este ca negocierea să se finalizeze până săptămâna viitoare, să se intre efectiv în proceduri, care sper că se vor finaliza în puține zile”, a completat Klaus Iohannis.
De asemenea, președintele a subliniat: „Ministerele să se ocupe cu oameni performanți”.
Cum ar trebui să decurgă procedurile
Primul pas este depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă. Acest lucru ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, cel mai probabil pe 26 mai, deci de vineri într-o săptămână. Imediat ar trebui ca președintele Klaus Iohannis să convoace partidele parlamentare la consultări. După consultări, șeful statului face nominalizarea de premier. Apoi intră în scenă Parlamentul. Primul pas legislativ este stabilirea calendarului pentru audierile de la comisii, apoi votul din plen. Potrivit informațiilor „Adevărul”, cel mai târziu pe 30 mai va avea loc votul de învestire.
PSD și PNL sunt gata să lase prevederile protocolului de colaborare deoparte și să renegocieze ministerele, conform pretențiilor invocate de liderii fiecărui partid. Mai mult, UDMR ar putea fi lăsat în afara guvernării sau cu un număr redus de portofolii.
Liderii PSD și PNL au primit mandate de la colegii din conducerile partidelor din care fac parte să poarte negocieri inclusiv în afara protocolului de colaborare, adică documentul din Coaliție prin care ar fi urmat să fie schimbări doar în ceea ce privește oamenii de la Justiție și Finanțe, Transporturi și MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), dar și secretarul general al Guvernului cu șeful Cancelariei premierului.
„Colegii mei au dat un mandat pentru reducerea numărului de ministere, de secretari de stat şi a agenţiilor guvernamentale. Decizia este că Guvernul viitor va avea mai puţine ministere“, a anunțat Marcel Ciolacu, după ședința Consiliului Național al PSD. La rândul său, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a precizat, după ședința conducerii partidului, că a primit mandat de la Biroul Politic Național pentru „menținerea în protocolul din 2021“, precizând că, dacă nu reușesc acest lucru, „varianta este să renegociem distribuirea responsabilității ministerelor, cu reducerea numărului de ministere și a tuturor pozițiilor din aparatul de stat“. Așadar, e posibilă o renegociere extinsă a portofoliilor, în condițiile în care liberalii au pus ochii atât pe Mediu, cât și pe Agricultură, un minister fiind acum al UDMR , celălalt al PSD.
UDMR, mai puține funcții sau afară de tot
Ciucă a lansat un atac voalat la adresa UDMR, pe tema discuțiilor apărute privind soarta Ministerului Mediului . „În spațiul public s-a vehiculat un fake news, că PNL ar fi cerut ceva, PNL nu a cerut absolut nimic în afară de rămânerea în protocol. Noi am cerut să ne facem treaba onest și cu responsabilitate, să asigurăm stabilitate politică, măsurile și deciziile prin care să gestionăm aceste dificultăți cu care se confruntă nu doar România, ci întreaga Europă. PNL nu a cerut absolut nimic“, a subliniat Ciucă. Surse de la vârful conducerii PNL au precizat că UDMR va fi pus să aleagă între: a) diminuarea numărului de portofolii (ministere plus vicepremier) și b) ieșirea de la guvernare. „Putem continua și fără ei“, susțin sursele citate. De altfel, Nicolae Ciucă nu a negat faptul că UDMR s-ar putea să nu se mai regăsească în viitorul Guvern.
Sursa: adevarul.ro