Iohannis: Voi insista ca bugetul pentru 2020 să fie cât mai aproape de 3% deficit

Iohannis: Voi insista ca bugetul pentru 2020 să fie cât mai aproape de 3% deficit

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va insista ca bugetul de stat pentru anul viitor să fie cât mai aproape de un deficit de 3%, arătând că actualul Guvern a informat Comisia Europeană cu privire la "problema moştenită" de la fostul Cabinet PSD.

"Este destul de evident, din datele pe care le are Ministerul Finanţelor, că situaţia este de aşa natură că, vrem, nu vrem, vom avea un deficit de peste 4%, fiindcă sunt capitole întregi care în proiectul de buget iniţial al acelui Guvern eşuat nu au fost bine gândite şi este inadmisibil şi inimaginabil, de exemplu, să nu fie plătite pensiile sau salariile sau lucrările efectuate şi atunci este clar că o rectificare de buget se va face în sensul creşterii cheltuielilor pentru a acoperi ceea ce este obligatoriu să fie acoperit. Aceste lucruri au fost comunicate Comisiei Europene şi, din informaţiile mele, a existat acolo o deschidere foarte importantă şi chiar o apreciere a modului foarte deschis, pragmatic cu care noul Guvern Orban a mers acolo şi a explicat care este problema moştenită de la Guvernul eşuat pesedist şi ce trebuie să facă pentru a putea intra într-o normalitate", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu viitorul preşedinte al Consiliului European, Charles Michel.

El a adăugat că Guvernul intenţionează să elaboreze un proiect de buget pentru 2020 cu o încadrare "mai bună" în marja de deficit.

"În acelaşi fel, Guvernul, din informaţiile mele, are intenţia să facă un proiect de buget pentru 2020 cu o încadrare mai bună în marja de deficit. Eu personal voi insista ca bugetul pentru 2020 să fie cât mai aproape de 3% (deficit - n.r.) şi acest lucru cu siguranţă va fi posibil. Este, însă, clar că vor continua discuţii la nivelul Comisiei Europene pentru a găsi cele mai bune căi de a ieşi din acest impas pe care l-a găsit Guvernul Orban când a preluat guvernarea şi pornesc de la buna credinţă şi buna intenţie a partenerilor europeni pentru a ne ajutăm să depăşim această etapă", a menţionat Iohannis.

Cei doi oficiali au fost întrebaţi în ce măsură cred că există riscul ca România să intre în procedură de deficit excesiv şi cum se poate evita acest lucru, în contextul în care Guvernul a anunţat peste 4% pentru anul în curs.

Viitorul preşedinte al Consiliului European, Charles Michel, a arătat că este foarte important pentru diverse ţări să aibă un dialog puternic şi deschis cu Comisia Europeană.

"Este important să depună eforturile necesare pentru a ajunge la progresele dorite, însă cea mai bună modalitate pentru o bună conlucrare între Comisia Europeană şi statele europene, pentru a avea o mai bună poziţionare faţă de bugetul pentru anul viitor, este aceea de a sprijini locurile de muncă. Aceasta este o prioritate, iar în materie de inovaţie, de Piaţă Unică, în legătură cu susţinerea convergenţei la nivel european, toate aceste iniţiative atunci când sunt reuşite au efecte pozitive pentru bugetul de stat", a explicat el. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri