Iohannis: Un număr impresionant de politicieni influenți atacă Justiția; este nevoie de implicare civică maximă

Iohannis: Un număr impresionant de politicieni influenți atacă Justiția; este nevoie de implicare civică maximă

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că un număr "impresionant" de politicieni au atacat Justiția de la alegerile parlamentare până în prezent, adăugând că în acest caz este nevoie de implicare civică "maximă", dar nu cheamă oamenii să protesteze, ci să își spună opinia.

"Nu putem să nu constatăm că de la alegerile parlamentare încoace un număr impresionat de politicieni influenți se ocupă cu a ataca Justiția, procurorii, procedurile din Justiție, inducând în populație impresia că Justiția nu funcționează. Cu siguranță, s-a putut constata foarte ușor că mai mulți din acești politicieni influenți sunt fie condamnați penal, fie sunt în curs de a fi judecați penal, fie sunt urmăriți penal. (...) Înainte de alegeri am atras atenția în repetate rânduri alegătorilor că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal, pe care generic le-am numit penali, să ajungă în conducerea statului, fiindcă automat ar apărea o presiune imensă asupra Justiției. Iată că acest lucru s-a întâmplat. De aceea, este nevoie de o implicare civică maximă, este nevoie ca toți cei care doresc o Românie stat de drept și care doresc o Justiție independentă să se anunțe și să-și spună opinia. Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergențe majore, dar o societate sănătoasă — și eu îmi doresc o societate sănătoasă pentru România — este obligată să discute public aceste chestiuni, fiindcă ele ne afectează în definitiv pe toți", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a susținut că în cazul anumitor proceduri referitoare la Justiție este nevoie de consultarea Comisiei de la Veneția, dar a arătat că opinia acestui for este consultativă.

"Comisia de la Veneția a fost solicitată în anumite chestiuni și va fi în continuare și, da, pe anumite proceduri, este chiar indicat să se ceară opinia Comisiei de la Veneția, doar că această opinie este consultativă și problemele pe care le avem noi trebuie să le rezolvăm tot noi. De aceea, este mare nevoie de foarte multă atenție, de dezbatere publică", a spus Iohannis.

Mai multe organizații civice și neguvernamentale au adresat, luni, președintelui Klaus Iohannis o scrisoare prin care îi solicită, printre altele, sesizarea Comisiei de la Veneția pentru o opinie privind trei decizii și hotărâri ale CCR și înființarea de urgență a unei comisii pentru redactarea unui Cod electoral.

Potrivit unui comunicat al asociației Inițiativa România, semnatarii demersului cer șefului statului și "acțiuni și exprimarea imediată a unei poziții categorice privind pericolul grav și iminent pe care inițiativele actualei majorități guvernamentale îl reprezintă la adresa independenței Justiției și luptei anticorupție".

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…