Iohannis și președintele Portugaliei, vizită la Batalionul 1 Instrucție Olt. Ce subiecte sunt pe agenda discuțiilor
Președintele României și omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa, vor discuta, marți, despre relațiile bilaterale, consolidarea Flancului Estic al NATO, dar și de sprijinul pentru Ucraina.
„Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi marți, 20 decembrie 2022, pe Președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România, la Batalionul 1 Instrucție ,,Olt” din Caracal. Vizita Președintelui Portugaliei are loc în contextul unui dialog bilateral intens, la nivel înalt, dar și de lucru, și al unei coordonări strânse în cadrul Uniunii Europene și NATO . Domeniul apărării este unul din domeniile cheie ale cooperării bilaterale, Portugalia participând la forța multinațională NATO din România pentru consolidarea apărării aliate pe Flancul Estic, având un contingent de forțe terestre staționat la Caracal”, arată un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.
„Agenda discuțiilor celor doi șefi de stat va conține aspecte legate de intensificarea cooperării româno-portugheze în domeniul apărării, dar și economic, comercial, al agendei digitale, al surselor de energie regenerabilă, al sănătății și educației. Va fi salutată contribuția comunității românești la dezvoltarea societății portugheze”, mai punctează sursa citată.
Criza din Ucraina și sprijinul pentru Republica Moldova
Nu sunt uitate nici țările vecine, adică Ucraina și Republica Moldova. „De asemenea, va fi abordată situația de securitate din Ucraina, cu accent pe intensificarea asistenței umanitare acordate țării vecine în contextul venirii iernii, inclusiv refugiaților ucraineni, precum și pe sprijinul în facilitarea exporturilor de cereale. Se va discuta, de asemenea, și despre continuarea sprijinului activ pentru Republica Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări, generate de situația de securitate de la frontierele sale și de criza energetică căreia trebuie să îi facă față”, mai arată Administrația Prezidențială.
„Cei doi Președinți vor aborda totodată și modalitățile de sprijin pentru statele care și-au exprimat intenția să adere la Uniunea Europeană, Republica Moldova, Ucraina, Georgia și respectiv partenerii din Balcanii de Vest”, conchid reprezentanții Cotroceniului.
Șeful statului va avea și luni o întâlnire, apoi declarații de presă comune cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Cel mai probabil discuțiile se vor axa în jurul sprijinului pentru aderarea României la spațiul Schengen, un obiectiv de țară unde Bucureștiul se bazează pe PE ca aliat de încredere, la fel ca pe Comisia Europeană.
În așteptarea viitorului JAI
La ultimul Consiliu European, Klaus Iohannis nu a reușit să obțină de la colegii săi din fruntea guvernelor sau statelor UE o mențiuonare în concluziile consiliului o promisiune fermă de aderare la Schengen sau un calendar , ca intrument de punere de opoziție pe statele care încă manifestă o retincență. Pentru că, pe de o parte, Austria își menține poziția anti aderare față de România și față de Bulgaria, iar pe de altă parte mai este și Olanda care se opune aderării Bulgariei, atât timp cât nu sunt făcute unele reforme. România și Bulgaria sunt în prezent la pachet discutat, însă nu este exclusă posibilitatea decuplării lor sau a decalării calendarelor de aderare la Schengen .
Viitorul Consiliu JAI ordinar este pe 8-9 martie. Rezolvarea situației politice ar trebui să fie făcută în luna februarie, dacă România vrea să încerce să intre în JAI pentru încercarea unui nou vot.
Sursa: adevarul.ro